Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a redus numarul membrilor board-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a impus o serie de criterii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, sustine premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

"Ordonanta prin care am redus numarul board-ului si am impus conditii profesionale a fost negociata si solicitata in mod expres de Comisia Europeana si mi se pare un lucru normal si corect", a spus Ponta.

El a adaugat ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, va pune, joi, la dispozitie memorandumul cu Fondul Monetar International prin care s-a cerut imperativ autoritatilor ca board-ul ASF sa aiba mai putini membri, iar acestia sa aiba o anumita pregatire profesionala.

"Indeteled declaratiile politice, dar, cand e vorba de acorduri internationale, vreau sa fim foarte precisi. Nu stiu cine lucreaza sau nu la ASF, e in subordinea Parlamentului, nu a Guvernului", a adaugat Ponta.

Procurorii DNA sustin, conform presei, ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa il indeparteze pe un vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei altui membru al conducerii ASF, Marian Mirzac, care ar fi urmarit sa protejeze astfel interesele firmei de asigurari Carpatica, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, fiind indicat drept posibil initiator al ordonantei.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, miercuri seara, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Carpatica".

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Pe de alta parte, sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In octombrie, Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, desi prevederea a fost inclusa si intr-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat.

Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta.

Documentul stabilea, printre altele, ca membrii Consiliului ASF trebuie sa indeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Daniel Tudor a anuntat atunci ca nu va mai candida pentru aceasta functie din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati cu statutul de senator al sotiei, Doina Tudor.

"Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta care modica OUG 93/2012, care reglementeaza functionarea ASF. Actul reduce numarul membrilor Consiliului ASF de la 11 la 9 si stabileste criteriile de incompatibilitate pentru acestia, printre care se numara si calificarile profesionale minime necesare si evitarea conflictului de interese. In acest context, am luat decizia sa nu mai candidez pentru un nou mandat in viitorul Consiliu al ASF din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati din cauza sotiei, Doina Tudor, care este senator", a declarat Tudor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri