Bursa de la Bucuresti a inchis in stagnare, intr-o piata cu interes ridicat pentru actiunile celor cinci SIF-uri, care au consemnat cresteri curpinse intre 3,3% si 7,5%, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis miercuri ca societatile de investitii pot cumpara actiuni intre ele.

"Cred ca decizia poate sustine actiunile SIF pe termen scurt, ca urmare a manifestarii unui anumit impact emotional legat de eliminarea unei restrictii tehnice, cu impact potential asupra cererii de actiuni. Pe de alta parte, actiunile SIF vor fi sensibile intr-o masura tot mai mare in perioada urmatoare la eventuale miscari de scadere pe pietele externe, in condittiile in care dividendele ridicate distribuite pentru anii trecuti de mai multe SIF-uri nu sunt percepute de investitori ca fiind sustenabile in raport cu dividendele distribuite de companiile de energie si utilitati, precum FP, Petrom, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica, care pot sa-si sporeasca profitabilitatea si dividendele in anii urmatori", a declarat seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Analistul BCR a explicat ca exista un optimism legat de impactul pozitiv al deciziei ASF asupra pretului actiunilor SIF care este reprezentat de faptul ca SIF-urile ar putea prin cumparare de actiuni intre ele sa constituie un "surogat al rascumpararilor" de actiuni proprii.

"Daca insa doua sau mai multe SIF-uri isi vor cumpara intre ele actiunile in proportii semnificative, exista cateva elemente pentru care mai degraba ele ar transmite un mesaj negativ comunitatii investitorilor. In primul rand aceasta ar presupune o intelegere intre mai multe SIF-uri in vederea de achizitii incrucisate, cu o influenta artificiala asupra cererii si ofertei pe piata, care ar putea decupla o perioada de timp pretul acttiunilor respectivului SIF de la anumite elemente fundamentale (de natura structurii portofoliului si calitatii activelor), ceea ce nu ar fi in interesul investitorilor pe termen lung. In al doilea rand, din punct de vedere al obiectivelor de management de portofoliu si strategiei de administrare a activelor, se gasesc destul de greu motivele «tehnice» pentru care un SIF sa achizitioneze actiuni la un alt SIF din moment ce au multe active comune si sunt vehicule similare", a spus Caruntu.

Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Transilvania, cu operatiuni de 4,86 milioane lei. Titlurile au inchis la un pret de 0,66 lei, cu 3,45% peste referinta.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata insa de SIF Banat-Crisana (+7,5%), urmate de SIF Moldova (6,59), SIF Muntenia (4,24%) si SIF Oltenia (3,3%).

"Cred ca SIF-urile trebuie sa fie preocupate de credibilitatea lor fata de investitori prin calitatea politicilor de investittii si urmarind anumite principii si strategii de management concrete si transparente, care sa le diferentieze intre ele. In concluzie, un SIF care in viitor ar lua expunere importanta pe alt SIF consider ca ar transmite un semnal negativ pentru comunitatea investitorilor, ceea ce va afecta cotatiile acelui SIF in piata pe termen lung", a mai spus Caruntu.

La finalul zilei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 3,42%. Titlurile FP au inchis in stagnare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a urcat cu 0,4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,36% peste ziua anterioara.

Totodata, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 1,27% peste nivelul de miercuri, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 1,9%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 11,2 milioane lei, din care 3,16 milioane lei a reprezentat un transfer deal.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat titlurile Nuclearelectrica (1,9 milioane lei), Romgaz (1,51 milioane lei) si OMV Petrom (1,18 milioane lei).

Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au incheiat la un pret de 9,69 lei, iar cel mai redus nivel de joi a fost de 9,62 lei, reprezentand minimul de la listare.
Nuclearelectrica s-a listat la bursa in urma unei oferte publice initiale derulate in luna septembrie 2013 in care a vandut actiuni la pretul de 11,2 lei. Micii investitori care au subscris in primele zile ale ofertei au beneficiat de un discount de 8% cumparand actiunile la 10,304 lei.

Pretul actiunilor a urcat pe bursa pana la un maxim de 11,8 lei, dupa care a inceput sa scada.

Rulajul de pe segmentul de actiuni a fost de 37,19 milioane lei (8,34 milioane euro), de peste doua ori mai mult fata de valoarea tranzactiilor de miercuri, de 17,69 milioane lei (3,97 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri