Ultimii doi ani au marcat o dezghetare a pietei ofertelor de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce la inceputul crizei acestea au lipsit cu desavarsire in Romania. In general promovate intens de catre brokeri, ofertele au adus castiguri notabile, insa exista si cazuri in care investitorii care au subscris si inca mai detin actiunile au acum un minus in portofoliu.

Investitorii care au subscris actiuni Romgaz (SNG) la listarea companiei in toamna anului trecut au castigat cel mai mult, in prezent titlurile producatorului de gaze naturale fiind cotate cu aproximativ 10% mai sus decat pretul de 30 de lei, al ofertei publice initiale (IPO).

Micii investitori care au subscris in primele zile ale IPO-ului Romgaz, si care au beneficiat astfel de un discount de 5% fata de pretul de oferta, au castigat chiar mai mult, randamentul titlurilor ajungand momentan la 16,1%.

De cealalta parte, investitorii care au plasat bani in IPO-ul Nuclearelectrica (SNN) sunt in prezent pe minus, presupunand desigur ca nu au mai cumparat sau vandut intre timp alte actiuni ale producatorului de electricitate. Investitorii de retail din oferta Nulclearelectrica au actiuni cotate cu 6,8% mai jos decat in IPO, in time ce institutionalii inregistreaza o pierdere de putin peste 14%.

Romgaz este momentan mult mai bine vazuta de catre analisti, care se intrec in estimari pozitive pentru compania cu sediul in Medias, asteptata sa isi mareasca semnificativ veniturile in urmatorii ani ca urmare a cresterii pretului la gaze naturale. Erste a emis recent un raport in care anticipeaza un pret tinta cu aproape 50% mai mare pentru Romgaz.

In schimb, Nuclearelectrica se confrunta cu scaderea pretului la energie si se vede pusa in fata unor investitii extrem de costisitoare pentru retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda si pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale aceleiasi centrale.

Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) sunt celelalte doua companii care au facut oferte de actiuni in ultimii doi ani pe Bursa de Valori Bucuresti. Investitorii in SPO-ul TGN de la inceputul anului trecut sunt pe plus, cu randamente de 5,2% (pentru investitorii de retail), respectiv de 2% (pentru institutionali).

Nu la fel de fericiti sunt insa micii investitori din SPO-ul Transelectrica, din martie 2012. Din cauza metodei de calcul a pretului respectivei oferte, micii investitori au ajuns sa plateasca mai mult decat fonduri de investitii pentru titlurile TEL. Astfel, acestia consemneaza in prezent pierderi de 3,5% pe actiunile Transelectrica, in vreme ce institutionalii pastreaza un castig de 1,5% fata de pretul platit in oferta.

Pierderile, respectiv castigurile mentionate in cazul actiunilor Transelectrica si Transgaz, nu iau in calcul si randamentul dividendelor distribuite de cele doua companii in ultimii ani, care imbunatesc performanta plasamentelor facute in ofertele secundare TEL si TGN.

Chiar daca nu s-a desfasurat in ultimii doi ani, merita mentionata si oferta secundara de actiuni Petrom (SNP)pe care statul roman a facut-o in vara lui 2011 si care a fost inchisa fara succes dupa ce subscrierile au fost mai mici decat minimul dorit de vanzator.

Actiunile Petrom au fost scoase la vanzare la un pret de cel mult 0,46 lei. Titlurile SNP se tranzactionau vineri pe bursa pentru 0,466 lei, cu 1,3% peste maximul din oferta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri