Nuclearelectrica (SNN), operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de 16,3 ori mai mic fata de castigul de 456,7 milioane de lei din 2013, scrie Mediafax.

Compania se asteapta ca in acest an sa aiba venituri de 1,82 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), mai mici cu 20,8% comparativ cu 2,3 miliarde de lei in 2013, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014 care va fi suspus aprobarii actionarilor companiei in AGA programata pentru 11 martie.

Nuclearelectrica precizeaza ca "bugetarea cheltuielilor a fost facua in conditii de austeritate fata de anul anterior si de nevoile reale pentru mentinerea pe termen lung a performantelor de operare si securitate nucleara, acestea fiind dimensionate tinand cont si de evolutia anticipata negativa a veniturilor care se vor obtine in 2014 comparativ cu anul anterior".

"În 2014, piaa de energie se dovedete a fi o provocare pentru marii productori i discutm aici de ponderea mare a energiei din resurse regenerabile, creterea volumelor de energie tranzacionate pe piaa spot, o volatilitate crescut a preurilor pe aceast pia, scderea preurilor pe piaa angro, scderea consumului de energie i teama cumprtorilor de a contracta energie pentru durate mai lungi", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

Producatorul de electricitate estimeza cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei. Nuclearelectrica apreciaza ca va produce in acest an 10,54 TWh de energie, din vanzarea careia va obtine 1,62 miliarde de lei.

Compania este obligata, in acest an, de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), sa livreze populatiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din productie.

Pretul la care ANRE obliga Nuclearelectrica sa vanda energie pe piata reglementata, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemultumit conducerea producatorului de electricitate, care a actionat ANRE in instanta.

Compania acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei si este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri