Fed mai are inca multe de facut pentru recuperarea pietei muncii si va continua politicile actuale privind inflatia si sprijinirea infiintarii de locuri de munca, se arata in textul unui discurs pe care presedintele bancii centrale, Janet Yellen, il va sustine marti in Camera Reprezentantilor.

"Chiar daca avansul economic s-a accelerat, recuperarea de pe piata muncii este departe de a fi completa. Sunt hotarata sa indeplinesc ambele componente ale mandatului nostru: sa ajutam economia sa revina la un nivel adecvat de angajare si sa readucem inflatia la 2%, asigurandu-ne in acelasi timp ca nu ramane perioade indelungate semnificativ peste sau sub acest nivel", a afirmat Yellen in textul unui discurs pregatit pentru audierea in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor. Textul discursului a fost publicat inainte ca Yellen sa-l sustina, scrie Mediafax.

Yellen, 67 de ani, sustine primul discurs in Camera Reprezentantilor ca presedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), dupa ce a preluat conducerea Fed la inceputul lunii februarie de la predecesourul sau, Ben Bernanke.

Fed se afla in proces de reducere a programului de cumparare de obligatiuni prin care a sustinut economia americana, dar si pietele de capital la nivel global. Achizitiile au fost reduse de la 85 de miliarde de dolari lunar la 65 de miliarde de dolari prin doua decizii consecutive de scadere cu cate 10 miliarde, in decembrie si ianuarie. Yellen a reiterat perspectiva Fed pentru noi reduceri in "pasi masurati" si a adaugat ca achizitiile de active nu se afla "pe un curs prestabilit".

Pretul titlurilor emise de Trezoreria SUA a scazut, iar piata futures a ramas pe crestere, dupa publicarea textului discursului.

Presedintele Fed vorbeste in Camera Reprezentantilor la numai cateva zile dupa ce un raport al autoritatilor americane a aratat ca somajul a scazut aproape de un nivel luat in calcul anterior de Fed pentru cresterea dobanzilor. Numarul de locuri de munca infiintat a fost insa mai redus decat anticipau analistii.

Rata somajului luata separat nu este un indicator adecvat al situatiei pietei muncii, a spus Yellen.

"Persoanele care nu au locuri de munca de mai mult de sase luni continua sa reprezinte o parte semnificativa a somerilor, iar numarul celor care lucreaza part time, desi ar vrea o slujba cu norma intreaga, ramane foarte ridicat. Aceste observatii subliniaza ca este important sa se ia in calcul nu doar rata somajului cand este evaluata situatia pietei muncii din SUA", a afirmat ea.

Fed "urmareste cu atentie" volatilitatea de pe pietele financiare, iar situatia actuala nu prezinta un risc substantial pentru perspectiva economica a SUA, a declarat Yellen.

Fed s-a angajat in decembrie 2012 sa mentina dobanda de politica monetara aproape de zero cel putin atata timp cat somajul se situeaza peste 6,5%. La sedinta de politica monetara din decembrie anul trecut, banca a intarit aceasta afirmatie, afirmand ca dobanda va ramane aproape de zero mult timp dupa ce somajul va cobori sub 6,5%. Yellen a reiterat aceasta strategie.

Somajul a scazut de la 6,7% in decembrie la 6,6% in ianuarie, minimul incepand din octombrie 2008, a anuntat saptamana trecuta Departamentul Muncii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri