Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,39% in sedinta de miercuri, influentata in principal de actiunile BRD (BRD), care au coborat cu 3,19%, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, dupa publicarea rezultatelor financiare preliminare inregistrate anul trecut, scrie Mediafax.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,24% sub nivelul de marti, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a inchis cu 0,15% mai jos.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,28% peste ziua precedenta.

Indicele BET-XT a scazut cu 0,18%, iar BET-BK a coborat cu 0,11%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au reactionat vizibil inca din primele minute la rezultatele financiare preliminare inregistrate de BRD anul trecut si publicate miercuri dimineata. Astfel, pretul actiunilor bancii a scazut inca din deschidere cu 2,62%, iar apoi cotatia a continuat sa coboare.

Cel mai mic pret platit miercuri pentru actiunile BRD a fost inregistrat la ora 13:25, cand unele operatiuni au fost efectuate la 8,335 lei, cu 5,07% sub inchiderea de marti.

La finalul zilei, titlurile bancii erau cotate la 8,5 lei, cu 3,19% sub sedinta precedenta. Corectia a venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, in valoare cumulata de putin peste un milion de lei.

BRD - Groupe Societe Generale a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 385 milioane lei, dar cu un rezultat brut negativ aproape dublu, de 648 milioane lei, din cauza cresterii provizioanelor, compensate in parte de un castig realizat prin eliberarea unor sume din impozitul amanat la plata.

Provizioanele constituite anul trecut s-au ridicat la 2 miliarde de lei, dar gradul de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 69%.

O corectie importanta au consemnat si actiunile Nuclearelectrica (SNN), care au coborat in cadrul unor transferuri chiar cu 6,47%, la 8,81 lei, si au atins un nou minim istoric. La finalul zilei, actiunile Nuclearelectrica erau cotate la 8,95 lei, cu 4,99% sub inchidrea de marti.

Aceste titluri au consemnat un rulaj ridicat, de 4,14 milioane lei.

Potrivit dealerilor, investitorii sunt dezamagitii de estimarile financiare pentru anul in curs, care sunt afectate de modificari legislative.

Actiunile Nuclearelectrica au incheiat sesiunea de miercuri cu 20% sub pretul din oferta derulata de companie in luna septembrie pentru listarea la Bursa, cand majoritatea actiunilor au fost vandute la pretul de 11,2 lei/titlu.

Compania a inregistrat anul trecut un profit net preliminar record, de 456,7 milioane lei (103,6 milioane euro), cu mult peste castigul din 2012, de doar 21 milioane lei. Totusi, pentru anul in curs, conducerea Nuclearelectrica estimeaza un profit net de doar 28 milioane lei.

Lichiditatea totala a Bursei de la Bucuresti, de 33,39 milioane lei (7,46 milioane euro), a fost sustinuta in proportie de aproape 50% de transferurile cu actiunile FP, in suma de 16,08 milioane lei (din care 11,44 milioane lei a reprezentat un transfer Deal).

La finalul sesiunii locale, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, linia fiind urmata si bursa din Statele Unite, dupa ce comentariile unor oficiali ai Rezervei Federale a SUA (Fed) au alimentat optimismul investitorilor in privinta economiei americane, iar exporturile Chinei au crescut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri