Bursa a crescut cu 0,44%, intr-o piata unde actiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2,3% si au recuperat cea mai mare parte a corectiei de vineri, iar lichiditatea bursei a fost dominata de cateva deal-uri cu titluri BRD (BRD), SIF Oltenia (SIF5), Banca Transilvania (TLV) si SIF Banat-Crisana (SIF1).

Piata a fost pe verde inca din primele minute, aliniindu-se la traiectoria burselor externe, insa volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. In prima parte a sedintei, rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale, scrie Mediafax.

"Exista o stare de asteptare dupa volatilitatea din ultima perioada, iar investitorii sunt mai reticenti si din acest motiv nu vedem volume semnificative pe piata regular (principala -n.r.). Raman cativa investitori care sunt activi doar pe schimburi de pachete mari", a declarat pentru MEDIAFAX seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Lichiditatea pietei a fost salvata de mai multe deal-uri realizate de unii investitori institutionali cu actiuni BRD (10,5 milioane lei), SIF Oltenia (5,3 milioane lei), Banca Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,3 milioane lei) si Romgaz (495.000 de lei). Deal-urile au asigurat, astfel, aproape 60% din rulajul pietei, de 33,6 milioane lei (7,5 milioane euro). Lichiditatea este cu putin sub rulajul de vineri, de 34,7 milioane lei (7,7 milioane euro).

"Cred ca schimburile mari de pachete sunt facute de investitorii institutionali care isi ajusteaza din pozitii in acest moment in perspectiva dividendelor si a miscarilor de pe pietele internationale. Se observa un interes mai accentuat pentru unele actiuni care au afisat rezultate financiare bune si care prezinta perspective. Putem doar specula momentan despre cine vinde pachete atat de mari la unele companii, dar informatii certe nu putem avea decat in momentul in care vom vedea raportarile", a afirmat brokerul.

SIF Banat-Crisana a fost unul dintre principalii vanzatori de actiuni BRD in prima luna a acestui an si a obtinut, astfel, cel mai mare profit dintre SIF-uri in ianuarie, de aproape 48 milioane lei. Suma reprezentand 60% din castigul raportat de companie pentru tot anul trecut, de 80,2 milioane lei. Activul net al SIF Banat-Crisana a crescut in luna ianuarie cu 0,93%, la 1,606 miliarde lei, de la 1,592 miliarde lei la finalul anului trecut.

Patru dintre cele cinci deal-uri cu actiunile BRD, SIF Oltenia si Romgaz au fost realizate la preturi usor peste cele de vineri, iar titlurile Bancii Transilvania si SIF Banat-Crisana au fost transferate la cotatii cu 1,34% si, respectiv, cu 2,06% peste sedinta precedenta. Ultimul deal cu actiunile BRD a fost efectuat la un pret cu 3,11% peste cotatia de vineri.

La inchiderea sedintei, pe piata principala actiunile BRD erau in crestere cu 0,69%, la 8,74 lei, iar operatiunile au cumulat 168.000 de lei.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile SIF Banat-Crisana a fost efectuata la 1,375 lei, pret cu 1,4% peste nivelul de vineri, iar tranzactiile au insumat 2,3 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, a incheiat ziua in crestere cu 0,67%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, cu 0,56% peste nivelul de vineri.

Cresterea celor doi indici a fost determinata in principal de actiunile OMV Petrom, care au urcat cu 2,3%, recuperand din corectia de 2,48% din ultimele minute ale sedintei precedente. Titlurile companiei au consemnat un rulaj de 1,4 milioane lei.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat ziua in stagnare. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au consemnat cea mai vizibila crestere din indice, cu 1,4%.

Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au crescut cu 0,56% si, respectiv, cu 0,19%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au ramas pe trendul descendent pe care s-au inscris la inceputul anului, iar in prima parte a zilei au atins un nou minim istoric, de 8,59 lei. La inchiderea sedintei, titlurile companiei erau cotate la 8,6 lei, cu 2,27% sub sedinta de vineri, iar operatiunile insumau 1,3 milioane lei.

Titlurile companiei au scazut in acest an cu peste 23%. Cea mai recenta cotatie de luni este cu 23,21% sub pretul din oferta derulata de companie in luna septembrie pentru listarea la Bursa, cand majoritatea actiunilor au fost vandute la pretul de 11,2 lei/titlu.

"Cred ca evolutia actiunilor Nuclearelectrica este determinata de un exit al unuia sau mai multor fonduri de investitii deoarece volumele de tranzactionare sunt ridicate. Desi sunt asteptari mari in ceea ce priveste valoarea dividendului aferent anului 2013, se pare ca profitul bugetat de companie pentru anul 2014 conteaza mai mult in decizia celor care vand in acest moment", a mai spus brokerul de la Alpha Finance.

Compania a inregistrat anul trecut un profit net preliminar record, de 456,7 milioane lei (103,6 milioane euro), cu mult peste castigul din 2012, de doar 21 milioane lei. Totusi, pentru anul in curs, conducerea Nuclearelectrica estimeaza un profit net de doar 28 milioane lei. Veniturile totale ar urma sa scada in acest an cu aproape 21%, de la 2,3 miliarde lei (230,3 milioane euro) la 1,82 miliarde lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat luni actiuni de 121.000 de lei, fata de 185.000 de lei in sesiunea anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Paris era in scadere cu 0,1%, piata de la Frankfurt era in stagnare, iar bursa de la Londra avansa cu 1%. In acelasi timp, bursele de la Budapesta, Varsovia si Praga erau in crestere cu pana la 0,6%, iar pietele din Sofia si Zagreb erau in stagnare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri