Bursa de la Bucuresti (BVB) a inchis in crestere cu 0,35%, iar rulajul a fost asigurat din nou in principal de deal-uri cu actiuni BRD, care au acoperit 48% din totalul de 37,13 milioane lei (8,27 milioane euro).

Piata a deschis ziua in crestere usoara, cu 0,6%, insa apoi a revenit treptat spre nivelul de luni, odata cu trecerea burselor vest-europene pe scadere.
"Odata cu corectiile din pietele emergente am asistat la o scadere a volumelor tranzactionate pe piata locala. In continuare asistam la prudenta din partea investitorilor, alimentata probabil si de tulburarile politice de pe plan interne", a declarat pentru Mediafax Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities.
La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in crestere cu 0,1%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,91% peste nivelul de luni.
In primele minute de tranzactionare actiunile Transgaz (TGN) au urcat cu peste 2,6%, insa apoi au revenit spre nivelurile de luni. Evolutia a venit dupa ce compania a publicat luni seara rezultatele financiare preliminare inregistrate anul trecut, care indica un profit net de 336,8 milioane de lei, mai mare cu 2% decat cel din 2012, si venituri de 1,55 miliarde lei (353,1 milioane euro), in crestere cu 10% comparativ cu nivelul de 1,42 miliarde lei din 2012, ca urmare a cresterii tarifelor.
La finalul zilei, actiunile Transgaz erau cotat la 185,9 lei, cu 0,95% peste referinta, fiind cele mai tranzactionate din piata principala, cu un rulaj de 5,07 milioane lei.
O crestere importanta, de peste 2,7%, au inregistrat in primele minute si actiunile OMV Petrom (SNP), cu doar o zi inainte de publicarea rezultatelor financiare pentru 2013.
Analistii se asteapta ca Petrom sa anunte miercuri cel mai ridicat profit raportat vreodata de o companie din Romania. Media estimarilor indica un profit de 4,7 miliarde lei (1,06 miliarde euro), cu 20% mai ridicat decat in anul precedent, potrivit analistilor chestionati de Reuters si ZF.
Titlurile OMV Petrom au inchis la 0,4639 lei, cu 0,43% peste inchiderea de luni.
Indicele extins BET-XT a inchis in stagnare, in timp ce indicele extins BET-BK a crescut cu 0,29%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele BET-FI a inchis cu o scadere nesemnificativa.
Actiunile Dafora Medias (DAFR) au cazut cu 8,33%, la 0,0275 lei, dupa ce compania a anuntat, luni seara, rezultatele financiare preliminare inregistrate anul trecut. Compania controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean a incheiat anul trecut cu pierderi de 103 milioane lei (23,3 milioane euro), de 4,5 ori mai mari decat cele din 2012, iar veniturile din exploatare au coborat cu 15%, la 185,2 milioane lei (41,9 milioane euro).
Corectia de marti a venit pe un rulaj de 172.000 de lei.
La fel ca in sedintele anterioare, volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. Rulaje de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 9 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 37,13 milioane lei ( 8,27 milioane euro), usor peste rulajul sedintei precedente, 33,6 milioane lei (7,5 milioane euro). Aproape jumatate din lichiditatea de marti a fost asigurata de 11 deal-uri realizate cu actiuni BRD (17,85 milioane lei).
In sedinta precedenta au fost realizate alte cinci tranzactii negociate (10,5 milioane lei).
Deal-urile de marti au fost realizate la un pret mediu de 8,71 lei, apropiat de cotatia medie la care au fost realizate schimburile de luni.
"Inca de la sfarsitul lunii ianuarie asistam la miscari de pozitii ample pe BRD. Cu toate ca rezultatele pe 2013 au fost sub asteptari, banca inregistrand pierderi pentru al doilea an consecutiv, ma astept ca in 2014 sa revina pe profit. Volumele ridicate din ultima vreme nu pot veni decat din partea investitorilor straini care fie isi consolideaza pozitiile, fie construiesc altele noi. Dupa cum bine stim din declaratiile din ultima vreme, vanzarea inca este dictata de investitorii locali", a afirmat traderul de la NBG Securities.
SIF Banat-Crisana a fost unul dintre principalii vanzatori de actiuni BRD in prima luna a acestui an si a obtinut, astfel, cel mai mare profit dintre SIF-uri in ianuarie, de aproape 48 milioane lei.
Brokerii cred ca pe partea de cumparare sunt unii investitori institutionali care mizeaza pe faptul ca banca va reveni pe profit, dupa doi ani consecutivi de pierdere, si considera bune preturile la care sunt acum actiunile BRD.
Pretul actiunilor BRD a crescut cu 0,11% marti, la 8,75 lei.
Titlurile Romgaz (SNG) si SIF Oltenia (SIF5) s-au plasat pe locul doi si trei in topul lichiditatii, cu operatiuni de 3,24 milioane lei si, respectiv, 2,25 milioane lei.
Un rulaj important, de 1,99 milioane lei, au inregistrat si actiunile Nuclearelectrica (SNN), care au inchis la un pret de 8,89 lei, cu 3,37% peste referinta. Titlurile au scazut in ultimele 12 sesiuni consecutive cu 16%.
"Revenirea actiunilor Nuclearelectrica din a doua parte a zilei poate fi un semn ca vanzarea agresiva din ultima vreme s-a disipat", a mai spus Pasalan.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu 0,15% si, respectiv, cu 0,26%, iar piata de la Londra avansa cu 0,65%. Bursele europene au deschis ziua fara variatii semnificative, insa apoi au trecut usor pe rosu dupa publicarea unor date sub asteptari privind increderea investitorilor din Germania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri