Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in stagnare, intr-o piata unde investitorii au vizat in principal pe actiunile companiilor care ar putea acorda dividende cu randament ridicat, precum Transgaz (TGN), Fondul Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP), informeaza Mediafax.

Piata a deschis ziua in crestere cu aproape 0,6%, insa in urmatoarele minute a pierdut castigul fragil si pana la jumatatea sesiunii a fluctuat usor in jurul nivelului de luni. La inchiderea pietei principale, indicele general al Bursei, BET-C, era la nivelul de luni.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere nesemnificativa, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,36% sub ziua anterioara.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,17%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,46% si 1,52%, iar actiunile SIF Oltenia si titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,41% si, respectiv, cu 0,74%.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au coborat cu 0,09% si, respectiv, cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La fel ca in sedintele precedente, majoritatea actiunilor tranzactionate au consemnat rulaje foarte reduse. Operatiuni de peste 500.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Volume mai mari am putea vedea odata cu terminarea crizei politice si cu apropierea datelor de referinta pentru adunarile generale ale actionarilor (data la care investitorii trebuie sa detina actiuni la o companie pentru a participa la AGA de la emitentul respectiv - n.r.) ", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34,5 milioane lei (7,6 milioane euro), suma cu 18% peste rulajul de luni, de 29,3 milioane lei (6,5 milioane euro). Aproximativ 80% din lichiditatea de marti au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (11,6 milioane lei, din care un deal de aproape 2 milioane lei), Transgaz (6,6 milioane lei), OMV Petrom (5,5 milioane lei, inclusiv un deal de aproape 1,3 milioane lei) si o tranzactie negociata cu 0,34% din titlurile SIF Oltenia (3,9 milioane lei).

"Cred ca in aceste zile se manifesta o atractivitate pentru companiile solide fundamental si care ar putea acroda dividende cu randament ridicat. In acest sens, investitorii s-au indreptat preponderent spre titlurile Transgaz. Legat de Fondul Proprietatea, aici avem o reactie la avizul dat de ASF pentru reducerea capitalului social si ca atare, reluarea rascumpararilor facute de companie, in timp ce in cazul actiunilor OMV Petrom nu este nimic deosebit, doar ca plasarea lor in topul lichiditatii confirma interesului investorilor pentru aceste titluri", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua la 0,82 lei, pret cu 0,74% peste sedinta anterioara, in timp ce titlurile Transgaz au scazut cu 0,34%, la 192,3 lei.

Fondul Proprietatea a anuntat, luni seara, ca al treilea program de rascumparare ar urma sa inceapa in curand, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat saptamana trecuta reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei, prin anularea unui pachet de actiuni rascumparate de FP in anul 2011.

Intr-o AGA derulata la inceputul lunii februarie, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, le-a spus actionarilor ca FP al treilea program de rascumparare poate incepe doar dupa ce vor fi anulate o parte dintre actiunile proprii pe care Fondul le detine, intrucat a fost atinsa limita maxima legala de 10% din propriile titluri pe care o companie le poate detine.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat una dintre cele mai vizibile scaderi din piata, de 4,11%, si au ajuns la pretul de 0,0606 lei. Cu aceste titluri au fost realizate transferuri de 126.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 731.000 de lei, fata de 878.000 de lei in sedinta anterioara.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%, linia fiind urmata si de pietele de la Varsovia si Praga, care au coborat cu pana la 0,9%. Bursa de la Budapesta a consemnat cea mai vizibila corectie, de 2,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri