Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) l-a amendat cu 20.000 de lei pe presedintele CA al Altur (ALT), Antonel-Cristi Bunu, si pe alti doi administratori cu cate 15.000 de lei, deoarece acestia au respins solicitarea unor actionari de convocare a unei AGA pentru alegerea unui nou Consiliu.

Amenzi de cate 15.000 de lei au fost aplicate membrilor CA Luminita Tiru si Mihai Brinza, informeaza Mediafax.

Institutia mentioneaza in deciziile respective ca in 22 august 2013 Consiliul de Administratie al Altur a respins solicitarea de convocare AGA in vederea alegerii unui nou CA prin metoda votului cumulativ inaintata de fondul Romanian Opportunities si Nutu Marius Machek.

Potrivit unui raport transmis de Altur Bursei in 23 august, solicitarea a fost respinsa de CA "tinand cont de motivatiile invocate de majoritatea membrilor Consiliului de Administratie pentru repetatele cereri ale unor actionari formulate direct sau indirect prin persoane interpuse". In raportul respectiv se mentiona ca actualul consiliu a fost ales prin metoda votului cumulativ in februarie 2012 si are in componenta reprezentantii actionarilor, inclusiv ai celor care au solicitat convocarea unei noi AGA, respectiv Romanian Opportunities (fostul fond Estern Eagle Fund) si Machek Nutu Marius.

"Conform datelor detinute, la data formularii cererii adresate Consiliului de Administratie al Altur Slatina, actionarul Romanian Opportunities Fund detinea (..) 9,6075% din capitalul social al emitentului, iar Machek Nutu Marius detinea (...) 0,4989% din capitalul social al emitentului. Detinerea insumata a celor doi actionari era de 10,1064% din capitalul social al emitentului, constatandu-se astfel indeplinirea conditiilor legale cu privire la detinere, actionarii fiind astfel in drept sa formuleze aceasta solicitare. In conformitate cu detinerea insumata a celor doi actionari, alegerea membrilor consiliului de administratie utilizand metoda votului cumulativ urma a se face in mod obligatoriu", precizeaza ASF in deciziile emise marti.

Potrivit legislatiei pietei de capital Consiliul de Administratie al unei companii listate trebuie sa convoace AGA la solicitarea actionarilor semnificativi, care detin direct sau indirect cel putin 10% din actiunile firmei respective.

Consiliul de Administratie al Altur a fost ales in februarie 2012 si este format din cinci persoane, respectiv presedintele CA Antonel-Cristi Bunu si patru membri, Luminita Tiru, Mihai Brinza, Mihai-Horia Oprica si Catalin Mancas.

Bunu, Tiru si Brinza sunt apropiati ai omului de afaceri Catalin Chelu, care controleaza indirect cea mai mare parte din titlurile Altur, iar Oprica este reprezentant al SIF Oltenia, care detine 8,66% din actiuni.

Mancas a fost sustinut la alegerile din februarie 2012 de fondul de investitii Eastern Eagle Fund, devenit ulterior Romanian Opportunities Fund. Fondul de investitii detinea 11,6% din actiunile Altur la finele anului trecut.

In deciziile emise marti de ASF, institutia aminteste ca alegerea unui nou CA prin metoda votului cumulativ a fost ceruta in luna aprilie a anului trecut, atat de SIF Olteniam cat si de Mancas, care detineau la acea data peste 10% din actiunile Altur. Totusi, AGA a respins propunerea de revocare a Consiliului de Administratie, astfel ca nu s-a mai putut vota alegerea de noi administratori prin metoda votului cumulativ.

Sanctiunile aplicate marti de ASF vin la cateva zile dupa ce institutia a emis o decizie prin care dispune ca in cel mult 15 zile sa fie initiata o oferta de preluare la Altur de catre firmele Mecanica Rotes Targoviste, Celule Electrice Bailesti, Revan Com Galati, Galgros Galati, Surexcomp Braila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea si persoanele cu care actioneaza in mod concertat.

Potrivit ASF, firmele mentionate detin peste 33% din actiunile Altur, pragul la care legislatia pietei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru titlurile detinute de ceilalti actionari.

Mecanica Rotes a anuntat, miercuri, ca isi convoaca actionarii pentru a decide daca va lansa o oferta de preluare la Altur.

Catalin Chelu este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri cu investitii pe bursa si s-a aflat de mai multe ori in conflict cu CNVM, dar si cu conducerile SIF-urilor, in special pentru ca detinea concertat mult peste pragul maxim prevazut de lege la acel moment, de 1% din actiunile SIF-urilor.

In ultimii ani, Chelu si-a orientat atentia spre companii listate pe piata Rasdaq.

De regula, Catalin Chelu sau persoane apropiate lui cumpara actiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societati, intr-un final el ajungand sa detina controlul indirect.

Fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a obligat in numeroase randuri pe Chelu sa lanseze oferte de preluare la companiile unde detinea indirect peste 33% din actiuni, insa acesta nu a respectat dispozitiile institutiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu si o parte din firmele controlate de el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri