Bursa de la Bucuresti era in scadere cu 2% dupa primele transferuri de luni, in linie cu bursele europene, ca urmare a tensiunilor din Ucraina, iar cea mai accentuata corectie, 6,83%, era consemnata de actiunile SIF Transilvania, dupa ce compania a anuntat ca nu vrea sa acorde dividende pentru 2013.

Conducerea SIF Transilvania (SIF3), in fruntea careia se afla presedintele Mihai Fercala, propune actionarilor ca profitul net de anul trecut, de 189,6 milioane lei (43 milioane euro), sa fie repartizat la rezerve si cere dublarea capitalului social din rezerve, la 218,42 milioane lei, si distribuirea de actiuni noi gratuite.

Astfel, societatea ar urma sa-si majoreze capitalul cu 109,21 milioane lei, la 218,42 milioane lei, prin emisiune de actiuni noi, scrie Mediafax.

Fiecare titlu va fi purtator de drepturi de alocare, care vor putea fi tranzactionate, oferind astfel posibilitatea realizarii imediate de resurse financiare in contul dividendendelor, potrivit propunerii conducerii catre actionari.

In jurul orei 10:45, actiunile SIF Transilvania se tranzactionau la un pret de 0,5865 lei, cu 6,83% sub referinta, iar operatiunile insumau 1,34 milioane lei, fiind al doilea rulaj din piata.

Cele mai tranzactionate erau titlurile FP, cu schimburi de 2,26 milioane lei. Cel mai recent transfer a fost operat la 0,801 lei, cu 1,96% sub nivelul de vineri.

La ora mentionata, indicele BET-FI, care include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu 4,18%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,07% sub inchiderea de vineri.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 3,03%, iar indicele extins BET-BK a coborat cu 3,12%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii de la BVB au realizat tranzactii cu actiuni in valoare de 5,7 milioane lei (1,2 milioane euro).

Bursele europene au deschis luni in scadere, dupa patru saptamani de cresteri, investitorii reactionand la intensificarea tensiunilor din Ucraina.
Preturile petrolului si gazelor naturale au crescut luni dimineata pe bursele internationale, investitorii acuzand posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comertului cu resurse energetice.

Ucraina s-a declarat, duminica, "in pragul catastrofei", ca urmare a unei "declaratii de razboi" a Rusiei si pare sa piarda rapid controlul in Peninsula Crimeea, ocupata in weekend de forte militare pro-ruse.

Cea mai mare parte a gazului rusesc exportat in Europa tranziteaza Ucraina.

Cu toate acestea, rezervele de gaze acumulate de statele europene se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ceea ce va ameliora pentru moment impactul unei potentiale escaladari a tensiunilor din Ucraina. Proiectele de interconectare a retelelor de transport al gazelor naturale dintre tarile europene ar putea juca un rol cheie, la fel si gazoductul Nord Stream care livreaza gaze rusesti in nordul Germaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri