Fondul Proprietatea (FP) se gandeste sa vanda cel putin 4% din actiunile OMV Petrom (SNP), pachet evaluat la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa a titlurilor companiei petroliere, scrie Mediafax.

"Franklin Templeton Investment Management (...) in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor in numele Fondului Proprietatea doreste sa informeze actionarii ca, in conformitate cu angajamentul sau continuu de a creste valoarea pentru actionari si de a creste lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizeaza optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute in OMV Petrom sub o detinere de 15%, sub rezerva unor conditii de piata favorabile si a aprobarilor necesare. Analiza noastra este in faza preliminara si nu exista un calendar definit in ceea ce priveste luarea unei decizii. Vom face rapoarte ulterior la momentul la care va fi necesar", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul Proprietatea detine in prezent 19% din actiunile OMV Petrom, reprezentand 33,66% din activul net al FP la finalul lunii ianuarie.

FP a vandut in luna mai a anului trecut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), sub participatia de 1,77% pe care intentiona sa o cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Anuntul privind intentia Fondului Proprietatea de a vinde din actiunile OMV Petrom vine la doua saptamani dupa ce grupul Petrom a anuntat rezultatele financiare pentru anul trecut. Profitul Petrom a crescut anul trecut cu 22%, la 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cel mai mare castig inregistrat pana in prezent de o companie din Romania, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.

In ultimele doua saptamani un fond de investitii administrat de compania americana Franklin Templeton a vandut 0,026% din actiunile OMV Petrom pentru 6,6 milioane lei (aproape 1,5 milioane euro), dupa ce ultimii ani fondurile Franklin Templeton au fost printre principalii cumparatori de titluri OMV Petrom.

Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,46%, la 0,44 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 24,923 miliarde lei (5,523 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri