Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere usoara, cu 0,16%, in linie cu evolutia marilor piete europene, intr-o piata unde lichiditatea a fost sustinuta de transferuri negociate cu actiunile SIF Oltenia, Fondul Proprietatea, SIF Muntenia, BRD si Romgaz.

"Daca luam in considerare faptul ca pietele din regiune se confrunta cu aceeasi situatie, cred ca miscarea actuala a actiunilor romanesti se datoreaza unor iesiri de capitaluri din regiune si nu putem vorbi de o situatie locala. In orice caz, neincrederea continua sa fie factorul dominant al jucatorilor locali si pana ce nu vom asista la o calmare a situatiei din regiune - problemele din Ucraina - nu cred ca ne putem astepta la o schimbare a perceptiei", a declarat, pentru Mediafax, directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El nu exclude o crestere a nervozitatii pietei odata cu apropierea datelor de desfasurare a sedintelor AGA.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a inchis in scadere cu 0,43%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,43% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,6%.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au coborat cu 0,52% si, respectiv, cu 0,46%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 59,07 milioane lei ( 13,09 milioane euro), de 2,8 ori peste rulajul de miercuri, de 20,89 milioane lei (4,64 milioane euro). Aproape jumatate din lichiditatea de joi au reprezentat tranzactiile negociate cu actiunile SIF Oltenia (14,62 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,85 milioane lei), SIF Muntenia (3,59 milioane lei), BRD (3,34 milioane lei) si Romgaz (1,73 milioane lei).

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu schimburi de 20,07 milioane lei, ultimul transfer fiind realizat la un pret de 0,79 lei, similar cu cel de la inchiderea de miercuri.

Un eveniment important a fost anuntul privind decizia Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei de a suspenda dreptul de vot la Banca Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.

Titlurile bancii au fost suspendate de la tranzactionare in intervalul 10:33-12:55, pentru informarea investitorilor cu privire la decizia BNR. La momentul suspendarii, actiunile Bancii Carpatica erau cotate la 0,0622 lei, cu 0,16% sub inchiderea de miercuri, iar in primele minute dupa revenirea la tranzactionare scaderea a ajuns la aproape 1%.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis in scadere cu 0,8%, la 0,0618 lei, pe un rulaj de numai 116.000 lei.

La fel ca in sedintele precedente, rulajele au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni, pe piata principala operatiuni de peste 1 milion de lei inregistrand titluri emise de doar cinci din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa de la Londra era in scadere cu 0,72%, piata de la Paris cu 0,68%, iar bursa de la Frakfurt cu 0,95%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri