BCR, Broker Cluj si Depozitarul Central (DC) au oferit primele reactii dupa ce ASF a amendat cele trei entitati in cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest. Astfel, BCR afirma ca ca nu a cunoscut si nu a profitat de pe urma fraudei, Broker Cluj spune ca a remediat aspectele semnalate de ASF, in vreme ce Depozitarul mentioneaza ca va analiza si va lua masurile cerute de ASF, dar subliniaza totodata ca va contesta amendarea Adrianei Tanasoiu " pe toate caile legale disponibile".

In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste și SSIF Broker. BCR și SSIF Broker au fost contraparte in tranzacții derulate de brokerul de la Harinvest.
Luni, ASF a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central (Adriana Tanasoiu) si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, asta dupa ce anul trecut a retras deja autorizatia de functionare a casei de brokeraj Harinvest.

BCR: Nu suntem responsabili de actiunile brokerilor Harinvest

ASF nu a indentificat vreo culpa institutionala a BCR in cazul fraudei de la Harinvest, avand in vedere ca banca a respectat reglementarile de piata in vigoare, potrivit BCR, care arata ca nu a cunoscut si nu a profitat de pe urma "neregularitatilor produse in relatia Harinvest cu clientii sai".

"Banca nu poate purta raspunderea de a fi investigat activitatea brokerului Harinvest ori responsabilitatea pentru actiunile angajatilor acestui broker; de altfel, nu ar fi avut calitatea legala de a efectua asemenea investigatii si nici acces la informatii in acest sens", se mentioneaza intr-un comunicat al BCR.

Broker Cluj: Aspectele semnalate de ASF au fost remediate. Am suferit prejudicii de imagine din cauza ca o parte din cei implicati s-au antepronuntat

Controlul derulat de ASF semnaleaza cateva disfunctionalitati de natura formala, care vizeaza procedurile interne ale companiei sau elemente tehnice ale sistemului, spun oficialii Broker Cluj.

Acestia adauga faptul ca au fost semnalate abateri minore de la normele legale si reglementarile in vigoare ale pietei de capital si, de asemenea, nu au fost gasite slabiciuni in procedurile interne de protectie a investitorilor si gestionare a riscului.

"Vom trata ca atare constatarile si sanctiunile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Mai mult decat atat, subliniem ca am remediat deja toate aspectele semnalate, inainte de a fi facute publice.

Cu parere de rau, am constatat ca o parte dintre cei implicati s-au antepronuntat in ceea ce ne priveste, motiv pentru care SSIF Broker a suferit prejudicii importante de imagine".

SSIF Broker considera ca scandalul Harinvest scandal a pus intr-o lumina negativa complet nemeritata notiunile de market making sau furnizor de lichiditate, elemente fundamentale pentru o piata de capital moderna.

"Furnizorii de lichiditate si market-makerii desfasoara operatiuni cu risc scazut, acoperindu-si riscul de piata al produselor financiare pentru care sunt formatori de piata. Castigul lor provine din mici diferente de pret, realizat intre pietele pe care tranzactioneaza si au o atitudine pasiva, neincercand sa influenteze pretul in niciun fel. Ne-am dori ca pe pietele romanesti, unde actionam in aceste calitati, sa fim zi de zi perdanti neti. In acest fel, speculatorii romani ar avea de castigat si noi am fi castigatori pe pietele internationale, fiind astfel eliminat orice dubiu; insa acest lucru depinde de felul fiecaruia de a intelege fenomenele bursiere, prin pozitiile pe care le deschide", spun oficialii Broker Cluj.

Depozitarul Central: Contestam amenda Adrianei Tanasoiu. Verificarea activitatii unui broker excede obiectul nostru de activitate

Reprezentantii institutiei responsabila cu decontarea tranzactiilor de pe Bursa subliniaza ca respecta Codul Depozitarului Central, aprobat de ASF, colaborand de fiecare data cu autoritatile cu privire la aplicarea anumitor mecanisme, dupa cum a fost cazul si in speta Harinvest.

"In ceea ce priveste masura dispusa de ASF, de revizuire, in termen de cel mult 3 luni, de catre Depozitarul Central, a Codului Depozitarului Central, in conformitate cu cerintele ASF, subliniem faptul ca, la fel ca si pana acum, Depozitarul Central va analiza cu celeritate cerintele autoritatii de supraveghere, considerand totodata extrem de importanta intreprinderea masurilor necesare de catre toate institutiile pietei de capital, pentru evitarea unor situatii similare pe viitor", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Depozitarului.

DC contesta insa amenda aplicata Adrianei Tanasoiu, directorul general, aratand ca verificarea unei firme de brokeraj care nu isi respecta obligatiile depaseste obiectul de activitate al Depozitarului.

"In ceea ce priveste amendarea doamnei Adriana Tanasoiu - Director General si conducator al Depozitarului Central, precizam ca se are in vedere contestarea aceastei decizii pe toate caile legale disponibile, avand in vedere, in principal, urmatoarele:

• nu sunt indicate concret faptele imputabile Depozitarului Central, facandu-se doar referiri generice la neefectuarea “de verificari” si lipsa obtinerii “de informatii” aferente tranzactiei initiale de cumparare care a fundamentat sell-out-ul; in orice caz, subliniem ca Depozitarul Central a actionat corect si a efectuat, in legatura cu operatiunile de sell-out in discutie, toate verificarile si procedurile impuse de cadrul legal in vigoare;


• Depozitarul Central este responsabil exclusiv de respectarea cadrului legal aplicabil in vigoare la data relevanta si, ca atare, Depozitarului Central nu i se poate imputa in mod legal, post-factum, nerespectarea unor obligatii nereglementate legal in vreun fel in sarcina sa la acea data;


• verificarea manierei in care un intermediar isi respecta propriile obligatii legale, clar stabilite doar in sarcina sa de reglementarile existente, excede obiectului de activitate si competentelor legale ale Depozitarului Central si ar reprezenta o delegare catre Depozitarul Central a atributiilor departamentului de control intern al intermediarului si a prerogativelor de supraveghere ale ASF
"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri