O escaladare a conflictului legat de Crimeea ar putea urca pretul aurului la 1.600 dolari/uncie, fata de 1.340 de dolari/uncie, nivel in jurul caruia oscila marti, 18 martie, la inchiderea sesiunii europene, in contextul in care metalele pretioase au un rol traditional de activ de refugiu.

"Manevrele militare si diplomatice din ultimele saptamani au adus in prim-plan o posibila confruntare intre Occident si Rusia pe taram ucrainean, cu reminiscente ale razboiulului rece, si au generat o nevoie de siguranta. Astfel, aurul s-a aflat in topul preferintelor investitorilor, care s-au indreptat, intre altele, si catre monede de "adapost", precum yenul japonez.", apreciaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania.

In perioade agitate, investitorii aleg siguranta in detrimentul randamentelor mari; astfel, actiunile au fost vandute agresiv, mai ales in Europa, cea care prin apropiere geografica si legaturi comerciale si energetice este mai expusa decat SUA la evenimentele din Ucraina. Piata din Germania, care livreaza o treime din exporturile zonei Euro catre Rusia, a fost intre cele mai afectate, pierzand 6,32% intre 6 ale lunii curente si deschiderea zilei de 14 martie. In cele doua zile de dupa referendumul din Crimeea, pietele au recuperat doar jumatate din scadere, in timp ce aurul a castigat 3,4% de la convocarea referendumului in peninsula si pana pe 14 martie.

De la inceputul anului, aurul s-a apreciat, desi Rezerva Federala a redus treptat in ultimele luni sumele noi pe care le ofera sistemului financiar, cu 20 de mld de dolari, la 65 de mld. de dolari pe luna, si e pe cale sa incheie cu totul aceste operatiuni in semestrele urmatoare. De fapt, corelatia dintre operatiunile Fed si aur a fost foarte buna in perioada 2009 – 2011, dar a slabit ulterior. Aurul a coborat de la 1.920 la 1.180 dolari intr-o perioada in care Fed a injectat sute de miliarde de dolari in sistemul financiar, iar, apoi, a recuperat 17,7% de la minimele din 31 decembrie pana pe 14 martie, cu toate ca Fed a redus injectiile de lichiditate.

"Pretul aurului are sanse sa pastreze in 2014 un trend ascendent, ajutat de cererea fizica din Asia, dar obtinerea unor randamente importante depinde de stabilitatea perceputa a sistemului financiar si politic global. In aceasta lumina, evenimentele din Ucraina devin deosebit de importante.", spune analistul XTB Romania. El afirma, de asemenea, ca atatele europene par dispuse sa gaseasca un compromis. Ucraina mentine deschise canalele diplomatice, iar Germania recunoaste ca Rusia e importanta pentru economia sa, fiind intr-o relatie de interdependenta cu unul din partenerii sai comerciali cei mai importanti: Germania beneficiaza de resurse energetice la preturi rezonabile, in timp ce piata rusa are nevoie de echipamentele si marfurile sofisticate ale germanilor.

"Un compromis pare posibil dupa mesajul presedintelui rus de marti, care semnaleaza ca nu are in vedere o interventie armata in Estul Ucrainei. Un scenariu care sa evite un razboi economic nu este garantat, dar pentru investitorii pregatiti pentru evenimente grave primele reactii post-referendum ofera pretextul pentru reintrarea in pietele de capital si retragerea temporara a sprijinului pentru aur.", spune Claudiu Cazacu. In opinia sa, negocierile pot fi insa delicate, de durata, si o alunecare intr-o zona a presiunilor armate este teoretic posibila in conditiile in care Rusia, sprijinita de China, va cauta sa contrabalanseze influenta in crestere a Vestului in Europa Centrala si de Est.

"Un conflict armat, desi mai putin probabil in prezent, nu este de neimaginat. Chiar si infruntari militare strict intre fortele rusesti si ucrainiene pe teritoriul Ucrainei ar proiecta aurul inspre 1.500 de dolari/uncie. Cu o probabilitate care pare acum mai redusa, intrarea in joc a unor forte NATO de partea Ucrainei ar zdruncina pietele de capital, impunand scaderi de cel putin 10% pentru indicii europeni, in timp ce aurul ar avansa catre 1.600 de dolari/uncie.", conchide Claudiu Cazacu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri