ASF a stabilit ca Dragos Bilteanu (foto), presedinte CA si director general al SIF Banat-Crisana, El Lakis Najib si companiile Romenergo, Smalling si Gardner (inregistrate in Cipru) actioneaza concertat si detin 11,72% din actiunile SIF si ii obliga sa vanda 6,72% din titluri.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a stabilit ca cei cinci actioanri detin cumulat 11,72% din actiunile SIF Banat-Crisana, depasind astfel pragul maxim de detinere de 5% din titluri prevazut de legislatia pietei de capital. "Grupul format Bilteanu Dragos George, El Lakis Najib, Romenergo, Smalling Limited si Gardner Limited, prezumat ca actioneaza in mod concertat in legatura cu emitentul SIF Banat-Crisana, are obligatia de a se incadra in prevederile art. 286 1 alin. 4 din Legea nr. 297/2004 (legea pietei de capital - n.r.) cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Instructiunii CNVM nr. 6/2012, in termen de 3 luni de la data emiterii actului individual", se spune intr-o decizie ASF.

Prevederile indicate din legea pietei de capital arata ca in termen de trei luni de la data depasirii limitei de 5% din capitalul social al unei SIF, actionarii aflati in aceasta situatie sunt obligati sa vanda actiunile care depasesc limita de detinere, potrivit Mediafax.

ASF a stabilit actiunea concertata avand in vedere unele declaratii date de Bilteanu, El Lakis Najib, Ali H. Lakis si Romenergo, potrivit unei decizii emise, marti, de institutie. In plus, ASF a avut in vedere ca Smalling Limited si Gardner Limited au cumparat actiuni SIF Banat Crisana cu bani imprumutati de la firma Cahuita Limited. Beneficiarul real al firmei Cahuita Lmited este Ali H. Lakis din Liban, potrivit informatiilor fumizate ASF de Autoritatea de Supraveghere a Pietei de Capital din Cipru si obtinute prin intermediul Bank of Cyprus, se arata in decizia ASF. Ali H. Lakis este membru in CA al SIF Banat-Crisana.

In Consiliul de Administratie al SIF se regaseste si presedintele Consiliului de Administratie al Romenergo, cetateanul libanez El Lakis Najib. Acesta a fost numit provizoriu in CA al SIF Banat-Crisana la finalul lunii iulie pe un loc ramas vacant dupa o AGA din aprilie 2013, cand doar sase din cele sapte locuri din consiliu au fost ocupate in urma votului actionarilor.

"Potrivit «Declaration of Trust/20.02.2010» data de persoana Irina Zodiatou, in calitate de «Nominee/Trustee», aceasta persoana este inregistrata ca detinand cele 1.000 de actiuni Cahuita Limited pe numele sau pentru dl. Ali Lakis din Lebanon, denumit in continuare «Proprietarul» (extras din «Declaration of Trust/20.02.2010»: «I hold the shares in the schedule hereto registered in my name as Nominee of and trustee for Mr. Ali Lakis of Lebanon (hereinafter called «the Owner») rezuta ca: dl. Bilteanu Dragos George, dl. El Lakis Najib, dl. Ali H. Lakis, Romenergo, Smalling Limited si Gardner Limited sunt prezumati ca actioneaza in mod concertat in ceea ce priveste SIF Banat Crisana", se arata in decizia ASF.

In decizie nu se precizeaza cand Smalling Limited si Gardner Limited au cumparat actiunile la SIF Banat-Crisana.
Pachete importante de actiuni SIF Banat-Crisana au fost tranzactionate la bursa la jumatatea lunii septembrie a anului trecut, cand prin doua deal-uri au fost transferate titluri reprezentand cumulat 6,27% din actiunile SIF, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro), la preturi cu mult peste piata.

ASF a emis marti inca doua decizii prin care dispune Depozitarului Central si Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana sa limiteze la 5% drepturile de vot pentru grupul format din Bilteanu, El Lakis Hajib, Romenergo, Smalling Limited si Gardner Limited.

Bilteanu este la conducerea SIF Banat-Crisana inca din decembrie 2012, cand a facut rocada cu Ioan Cuzman, care s-a retras din posturile respective dupa 18 ani de activitate.

Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de miercuri in scadere cu 1,52%, la 1,17 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 642,1 milioane lei (142,7 milioane euro). Titlurile SIF Banat-Crisana se tranzactioneaza in prezent la o diferenta de 59,34% fata de valoarea activului net pe actiune de la finalul lunii februarie, de 2,8782 lei. Aceasta este cea mai mare diferenta intre pretul din piata al actiunilor si valoarea activului net intre cele cinci SIF-uri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri