Actiunie companiilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt la un pas de a inchide primul trimestru in scadere, pentru prima data de la inceputul crizei financiare. Piata romaneasca se afla in prezent pe locul sase la scaderi in Europa, intr-un top condus de bursele din Rusia, care s-au prabusit dupa conflictul din Crimeea.

Evolutia burselor din Europa in 2014

De altfel, disputa dintre Ucraina si Rusia pe seama peninsulei din Marea Neagra reprezinta principalul motiv pentru evolutiile slabe ale burselor din Europa de Est, considera brokerii.

“Este o miscare regionala cauzata de problemele din Ucraina: investitorii din regiune nu si-au dorit sa isi asume riscuri si ca urmare au existat iesiri importante de capital. Era clar ca bursa din Romania nu avea cum sa ramana ‘impartiala’ avand in vedere aceste evenimente”, este de parere Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

Cu o saptamana inainte de inchiderea primului trimestru, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, inregistreaza o pierdere de 3,5%. De-a lungul ultimilor patru ani investitorii de pe BVB au fost obisnuiti cu evolutii foarte bune ale actiunilor in primul trimestru, 2009 fiind ultimul an in care bursa locala a terminat T1 in scadere (-18,3%).

Indicii similari ai pietelor din Rusia, Letonia si Ungaria ocupa primele trei locuri in topul scaderilor din Europa. Astfel, la Moscova, MICES si RTS au pierdut 21%, respectiv 13%, in vreme ce bursele din Riga si Budapesta au suferit corectii de 10,7% si 9,7%.

Top scaderi burse Europa 2014In ciuda scaderilor din partea de est a continentului, evolutiile burselor din Europa sunt mai degraba mixte, neexistand un trend generalizat de scaderi. Astfel, 19 din cele 32 de piete luate in calcul se afla in prezent pe minus, restul inregistrand cresteri. Bulgaria se afla pe primul loc in topul cresterilor (+21,5%), urmata de bursa din Ucraina, al carei principal indice a urcat cu 14,2%. Piata de capital ucraineana este una dintre cele mai slab dezvoltate de pe continent, in februarie, de exemplu, valoarea zilnica a tranzactiilor rareori depasind 2 mil. euro.

Reveniri importante au mai inregistrat anul acest bursele din Italia (+10%) si Grecia (+10,8%), dupa ce in ultimii ani au suferit printre cele mai mari scaderi din Europa.

In ceea ce priveste evolutiile viitoare ale pietelor de actiuni, o parte din brokeri se asteapta pe termen scurt la o continuare a starii de incertitudine si poate chiar a scaderilor, urmata probabil de o cursa de recuperare in urmatoarele luni ale anului.

“Ma astep sa vedem volatilitate si chiar scaderi in primul semestru, insa daca se calmeaza lucrurile in Ucraina si in regiunea de est a Europei nu vad de ce nu am putea asista la o revenire a cotatiilor. La nivelul intregului an cred ca BVB va avea o directia pozitiva. Primul trimestru se va inchide cel mai probabil pe minus. Nu ma astept la surprize mai in aceasta saptamana, odata cu anuntarea dividendelor la o serie de companii mari; dividendele sunt in buna parte deja incluse in pretul actiunilor romanesti”, spune Mihai Muresian.

In piata exista insa si pesimisti, brokerii de la XTB lansand luna trecuta o analiza in care anticipau o scadere de 20% a burselor in primul semestru. Majoritatea estimarilor negative din prezent pleaca de la faptul ca Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca injectiile de capital cu care au obisnuit investitorii in utimii ani.

Pentru evolutia tuturor burselor din Europa in 2014 accesati fisierul atasat articolului

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri