Actionarii Cemacon Cluj-Napoca (CEON) au aprobat reducerea capitalului social cu 25,7 milioane lei, la aproape 526.000 de lei, ca urmare a pierderilor din ultimii cinci, si a decis o majorare de capital prin aport in numerar de 8,8 milioane lei, transmite Mediafax.

Producatorul de caramizi are in prezent un capital social de 26,2 milioane lei, iar daca actionarii vor aproba propunerile Consiliului de Administratie, la finalul celor doua operatiuni capitalul ar putea ajunge la 9,3 milioane lei, daca toate actiunile noi vor fi cumparate de actionari.

"In aprobarea de catre AGEA a reducerii capitalului social al societatii, au fost avute in vedere, in principal, urmatoarele aspecte: A. In perioada 2009-2012, societatea a inregistrat pierderi contabile cumulate de 33,6 milioane lei, la acestea adaugandu-se rezultatul net negativ preliminar aferent anului 2013 de 5,7 milioane lei (...) B. Urmare a acestor pierderi, valoarea activului net, asa cum aceasta este reflectata in situatiile financiare ale societatii, a scazut la 10,2 milioane lei. Astfel valoarea activului net este, la sfarsitul anului 2013, sub jumatate din valoarea capitalului social subscris, diferenta negativa intre activul net si capitalul social este de 16 milioane lei (...) C. Pentru conformarea cu solicitarea legala (...) si pentru remedierea dezechilibrului dintre activul net si capitalul social solutia propusa de catre Consiliul de Administratie al societatii (...) este cea a reducerii capitalului social al societatii prin incorporarea unei parti din pierderile acumulate", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Metoda propusa de Consiliul de Administratie pentru reducerea capitalului social consta in scaderea numarului de actiuni, de la 262,8 milioane la 5,2 milioane.

"Modalitatea reducerii capitalului social prin diminuarea valorii nominale a actiunilor nu poate fi utilizata in situatia de fata datorita faptului ca valoarea nominala curenta a actiunilor societatii este egala cu limita inferioara prevazuta de lege (0,1 lei); (ii) metoda reducerii de capital social prin dobandirea de catre societate a propriilor actiuni, urmata de anularea acestora nu este practic fezabila, intrucat societatea nu dispune de lichiditatile necesare achizitionarii de actiuni proprii", se mai arata in comunicat.

Ulterior, compania va derula o majorare de capital in care cere de la actionari 8,8 milioane lei aport in numerar, pentru care va emite 88 milioane de actiuni noi la un pret de vanzare de 0,1 lei, egal cu valoarea nominala.
Pretul de vanzare este cu 40% peste cea mai recenta cotatie a actiunilor Cemacon la bursa, de 0,0599 lei.

"Majorarea capitalului social al societatii are drept obiective imbunatatirea indicatorilor de performanta financiara ai societatii, a capitalurilor proprii, pentru asigurarea de resurse financiare necesare sustinerii de investitii de eficientizare a activitatii, precum si pentru suplimentarea capitalului de lucru ca preconditie majora pentru continuarea cresterii cifrei de afaceri in conditii sustenabile; toate aceste aspecte sunt asteptate a sustine pe teremn mediu si lung cresterea valorii companiei care se va reflecta in cresterea pretului actiunii in beneficiul tuturor actionarilor", se mai spune in comunicat.

Afacerile Cemacon au crescut cu 38% anul trecut, de la 34,8 milioane lei la 48 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 17 milioane lei la 5,7 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, comunicate in februarie de companie Bursei de Valori Bucuresti.

Producatorul de caramizi a anuntat in luna februarie ca BCR a externalizat catre fondul de investitii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, inregistrat in Olanda, 12 milioane euro din datoria Cemacon catre banca. Fondul este controlat de BCR si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania omul de afaceri Florin Pogonaru.

Cei mai mari actionari ai Cemacon sunt fondul de investitii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker si firma Andrei&Andrei Consultanta, detinuta de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolventa Transilvania, care detin cumulat aproape 77% din actiuni.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Cemacon a fost realizata vineri, cand pretul a scazut cu 2,12%, la 0,0599 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 15,7 milioane lei (3,5 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri