Bursa de Valori Bucuresti (BVB) mizeaza in acest an pe un profit net in urcare cu 5%, la 10 milioane lei, si pe cresterea transferurilor cu actiuni pe piata reglementata, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei, scrie Mediafax.

"Pentru 2014 se estimeaza inregistrarea unui profit din exploatare de 8,9 milioane lei, cu 10% mai ridicat fata de anul precedent, in conditiile veniturilor operationale mai mari si a unei evolutii stabile a costurilor. Profitul financiar este estimat la un nivel de 2,69 milioane lei, cu 7% mai mic decat in 2013, avand in vedere scaderea veniturilor din dobanzi si faptul ca pentru 2014 nu au fost prevazute venituri din dividende de la entitatile afiliate", se arata in bugetul de venituri si cheltuieli al Bursei.

Rulajul mediu zilnic, inclusiv ofertele publice, estimat pentru acest an este de aproape 53,1 milioane lei, fata de 44,8 milioane lei (10,1 milioane euro) anul trecut.

Valoarea ofertelor publice este estimata sa scada cu 39,3%, la 2,018 miliarde lei, astfel ca doar tranzactiile cu actiuni ar pe piata ar urma sa ajunga la 11,307 miliarde lei, cu aproximativ 41% peste rulajul de anul trecut, reiese din bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.

Rulajul mediu zilnic fara oferte publice este anticipat sa avanseze cu 41%, la putin peste 45 milioane lei. De la inceputul acestui an, lichiditatea medie a pietei a fost de 37,6 milioane de lei.

"Pentru 2014, potrivit estimarilor Comisiei Europene PIB-ul Romaniei va avansa cu 2,3% in termeni reali, situatia politica putand afecta climatul investitional si privatizarile companiilor de stat anticipate pentru acest an, care este un an electoral (alegerile europarlamentare vor avea loc in mai, iar cele prezidentiale vor fi organizate in noiembrie). In constructia bugetului pe 2014 au fost incorporati acesti factori care ar putea influenta calendarul de oferte publice pentru acest an. Pe de alta parte, proiectiile noastre au la baza si pachetul de masuri destinate modernizarii pietei, avand ca scop final promovarea pietei locale in categoria pietelor emergente. O atentie deosebita va fi directionata catre eliminarea celor 8 bariere identificate pentru piata locala, obstacole in calea dezvoltarii pietelor de capital din Romania, eliminarea acestora urmand sa aiba ca efect cresterea lichiditatii, atragerea de noi investitori si de noi companii in cautare de finantare prin piata de capital", se arata in buget.

La tranzactiile cu obligatiuni este preconizata o crestere cu 2%, la 1,037 miliarde lei (inclusiv oferte publice), iar transferurilor cu titluri de stat ar urma sa avanseze cu 11,2%, la 420,4 milioane lei. In acelasi timp, transferurile cu produse structurate sunt estimate in scadere cu 32%, la 361,6 milioane lei, iar rulajul pietei Rasdaq va cobori cu 0,5%, la 258 milioane lei.

"Veniturile din tranzactionare pentru anul 2014 au fost estimate la un nivel de 21,9 milioane lei, reprezentand 87% din totalul veniturilor operationale. Cea mai mare pondere in cadrul acestei categorii de venituri o au cele generate de tranzactiile de pe piata reglementata de actiuni (tranzactii pe piata secundara si segmentul ofertelor publice), celelate categorii de instrumente financiare generand niveluri similare cu cele inregistrate in 2013. Estimarile privind veniturile din tranzactionare pe diverse categorii de instrumente financiare au fost realizate pornind de la valorile de tranzactionare inregistrate in anul 2013, ajustate cu ritmuri de crestere specifice fiecarui tip de instrument financiar, la valorile rezultate aplicandu-se comisioanele standard", se arata in bugetul BVB.

Cheltuielile privind personalul sunt bugetate in scadere cu 9%, la 8,1 milioane lei.

"Se estimeaza ca procesul de reorganizare interna care a avut loc in 2013 va aduce beneficii in crestere organizatiei, datorita utilizarii mai eficiente a resurselor umane. Valoarea bugetata include si cheltuieli estimate pentru acordarea de bonusuri de performanta, in baza indeplinirii criteriilor de performanta si realizarii bugetului", se arata in buget.

Daca in acest an membri CA ar urma sa incaseze o "recompensa" de cate 7.400 de lei/membru, reprezentand cuantumul a doua indemnizatii lunare, anul viitor cuantumul este prevazut la 6 indemnizatii, respectiv cate 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu conditia sa cumpere actiuni BVB si sa le pastreze pe o perioada de minim doi ani.

Recompensarea administratorilor pentru anul trecut cu cate 7.400 de lei urmeaza sa fie discutata de actionari intr-o AGA programata pentru 24 aprilie.

CA-ul Bursei este format din noua membri, dintre care doar opt sunt remunerati, iar reprezentantul Franklin Templeton nu primeste nimic deoarece regulile Franklin Templeton interzic angajatilor sai sa incaseze remuneratii de la companiile unde sunt in consilii.

In aceste conditii, BVB ar putea acorda celorlalti opt administratori recompense in valoare cumulata de 59.200 de lei pentru anul trecut.

"Propunerea de recompensare a administratorilor pentru exercitiul financiar 2013 a fost reflectata in situatiile financiare sub forma unui provizion in suma de 100.000 lei", se arata intr-un materia publicat pe site-ul Bursei.

In bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an sunt prevazute ajustari din provizioane de 300.000 de lei, reprezentand un provizion pentru recompensarea administratorilor pentru rezultatele anului 2014, in cuantumul a sase indemnizatii lunare. Acest provizion va fi supus aprobarii AGA din anul 2015.

"Remuneratiile membrilor Consiliului de Administratie si comisiilor speciale sunt estimate la valoarea de 675.000 de lei, in crestere usoara cu 2% fata de anul precedent, pe seama cresterii numarului anticipat de sedinte ale comisiilor speciale anticipat pentru acest an. Indemnizatiile membrilor Consiliului de Administratie raman constante fata de anul 2013 si sunt in valoare neta de 3.700 lei/membru", se arata in buget.

Cei mai mari actionari ai BVB sunt fonduri de investitii straine, printre care fonduri Erste si fonduri Franklin Templeton, SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), care detin cate 5% din actiuni, iar SIF Muntenia (SIF4) are 4,22% din titluri.

Actiunile BVB au incheiat sedinta de luni in crestere semnificativa, cu 8,7%, revenind dupa ce vineri au picat chiar la inchidere cu 9,69%. Raportat la cel mai recent pret din piata, de 26,85 lei, capitalizarea bursiera a BVB este de 206 milioane lei (46 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri