Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, sustine ca noua strategie de guvernanta corporativa unitara aprobata recent de Electrica SA incalca drepturile actionarilor minoritari si va pune in pericol oferta publica initiala programata pentru luna iunie.

Noua strategie de guvernanta corporativa ii ofera actionarului majoritar, statul roman prin intermediul Electrica, o pozitie privilegiata si incalca drepturile actionarilor minoritari prin faptul ca permite interventia statului in activitatea curenta a celor patru subsidiare in care Fondul detine o participatie minoritara, se arata intr-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea, potrivit Mediafax.

Mai mult, noua strategie aprobata la data de 20 martie 2014 de Adunarile Generale ale Actionarilor Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare, prin votul unic al Electrica, in calitate de actionar majoritar, incalca sever principiile OECD privind guvernanta corporativa pentru companiile de stat, care au stat la baza OUG 109/2011, Codul de Guvernanta Corporativa al Bursei de Valori Bucuresti, Legea 31/1990 a societatilor comerciale si Legea 123/2012, pentru urmatoarele motive:

  • Electrica va prelua functia strategica si cea operationala de la subsidiarele sale, care vor fi obligate sa plateasca Electrica pentru aceste servicii. Prin urmare, responsabilitatile si competentele managementului, precum si autonomia operationala a subsidiarelor, sunt anihilate. Acest lucru incalca articolul 4 al OUG 109/2011, care subliniaza faptul ca statul roman nu are voie sa intervina in managementul zilnic al companiilor pe care le controleaza, ci trebuie sa asigure autonomie operationala, si articolul 142 din Legea 31/1990, care interzice transferul functiilor strategice catre actionarul majoritar. De asemenea, centralizarea celor doua functii este in conflict cu prevederile articolului 48 din Legea 123/2012, care solicita independenta activitatilor de furnizare si distributie;
  • Electrica va avea drepturi privilegiate in detrimentul Fondului in calitatea sa de actionar minoritar, impiedicand, prin urmare, Fondul sa se implice in procesul de decizie si sa aiba acces la aceleasi informatii ca actionarul majoritar, Electrica. Acest fapt incalca principiile OECD privind guvernanta corporativa legate de tratamentul egal al tuturor actionarilor;
  • Electrica considera ca se impune ca membrii Consiliilor subsidiarelor sa semneze contracte platite de consultanta si reprezentare cu aceasta, in calitate de actionar majoritar. Aceasta este o incalcare a Codului de Guvernanta Corporativa al BVB, care sublinieaza faptul ca tranzactiile cu parti implicate trebuie sa fie evaluate de directori si experti independenti;
  • Electrica va avea in vedere cresterea veniturilor sale din contracte platite de consultanta strategica si management, majorand costurile si scazand profitabilitatea subsidiarelor, si avand, astfel, un impact negativ asupra beneficiilor financiare ale actionarilor. Acest lucru este in dezacord cu articolul 127 din Legea 31/1990 privind conflictul de interese si articolul 136, care subliniaza faptul ca interesul companiei ar trebui sa prevaleze in fata interesului oricarui actionar (in acest caz Electrica), se arata in comunicat.

Managerul Fondului Proprietatea indeamna la o revizuire prompta a noii strategii, care sa asigure faptul ca nu va exista o implicare a actionarului majoritar in operatiunile de zi cu zi ale subsidiarelor, o delimitare clara a atributiilor intre structurile corporative, responsabilitate si autonomie a managementului si care sa protejeze drepturile actionarilor minoritari, toate acestea fiind conditii esentiale pentru un IPO de succes.

Conform acordului dintre Guvern si Fondul Monetar International, statul va vinde 51% din actiunile Electrica in luna iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri