Investitorii care au ignorat disputa dintre Ucraina si Rusia, mizand in schimb pe datele fundamentale ale companiilor, ar putea castiga pana la 30% pe Bursa, considera analistii casei de brokeraj Tradeville. Estimarea vine in ciuda faptului ca tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Noua companii listate la BVB ar putea aduce in portofolii un plus de 10%-30% din dividende si cresterile ulterioare. Analistii Tradeville estimeaza ca un plasament in indicele BET, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate zece actiuni de pe Bursa, ar putea avea un randament de 10%.

Tensiunile din Ucraina au generat scaderi ale rulajelor si cotatiilor pe BVB, punctul culminant fiind atins in data de 14 martie, inaintea referendumului din Crimeea. Pe fondul acestor scaderi au aparut si oportunitati de investitii pe care investitorii le-au fructificat partial. Astfel, din 14 martie si pana la 7 aprilie, indicele reprezentativ al bursei, BET, a avansat cu peste 5%, iar alte noua companii s-au apreciat cu 3%-10%, in frunte cu Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

“In prezent, tensiunile din Ucraina sunt ignorate de piata, care se concentreaza din nou pe fundamentele pozitive. La nivel international, cateva dintre pietele emergente mai mari (India, Brazilia, Turcia, Thailanda sau Indonezia) fie incep sa isi revina, fie marcheaza deja avansuri importante. La noi, indicele BET a crescut cu peste 10% in ultimul an, iar pana la finele anului ar putea avansa cu inca 10%. Totusi, noi turbulente au aparut pe pietele externe, cum ar fi vanzarile masive ale actiunilor din sectorul tehnologie si segmentul biotehnologie, declararea republicii separatiste de la Donetk sau probleme cu deficitul bugetar in Franta, ceea ce face extrem de importanta alegerea momenului de intrare, chestiune in care expertiza unui broker poate fi valorizata”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Investitorii pot miza in continuare pe castigul din dividende, precum si pe potentialul de crestere a cotatiilor pe fondul planurilor de afaceri ale companiilor aferente anului 2014. Tradeville estimeaza un castig de 10% pana la sfarsitul anului pentru ETF-ul pe indicele BET administrat de firma de brokeraj.

Potrivit unei analize realizate de Tradeville, pe baza dividendelor anuntate de companii si a preturilor tinta estimate in medie de analistii chestionati de Reuters, noua actiuni de tip „blue chips” ar putea aduce investitorilor castiguri agregate de 10%-30% pana la finele anului.

Cele mai atractive actiuni sunt, potrivit analizei, Antibiotice (ATB), OMV Petrom (SNP) si SIF Moldova (SIF2), pentru care castigul agregat ar putea depasi 30%, in special pe fondul cresterii cotatiilor conform consensului Reuters, in timp ce randamentul dividendelor ar fi de 4%-7%.

In mod normal directia pentru urmatoarele luni este una ascendenta. Faptul ca situatia din zona de est a Ucrainei se mentine fluida si ca au aparut noi tensiuni aparute pe pietele externe se resimt la nivelul psihicului unora dintre investitorii locali, dar acest lucru nu ar trebui sa fie de durata - Ovidiu Dumitrescu, Tradeville

De asemenea, alte trei actiuni ar putea aduce investitorilor castiguri cumulate cuprinse intre 20% si 30%. Este vorba de Transgaz (TGN), cu 28%, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu 26%, si Transelectrica (TEL), cu 20%.

Castiguri de peste 10% ar mai putea aduce investitiile in Fondul Proprietatea (FP) – 16%, BRD – 15% si SIF Muntenia (SIF4) – 14%, exclusiv pe baza aprecierii cotatiilor, exceptie facand FP, unde este considerat un castig de 6% din reducerea valorii nominale.

„In mod normal directia pentru urmatoarele luni este una ascendenta. Faptul ca situatia din zona de est a Ucrainei se mentine fluida si ca au aparut noi tensiuni aparute pe pietele externe se resimt la nivelul psihicului unora dintre investitorii locali, dar acest lucru nu ar trebui sa fie de durata. In ceea ce ne priveste, consideram ca exista o serie de puncte de atractivitate atat pe bursa locala cat si pe pietele internationale..”, adauga Ovidiu Dumitrescu.

Astfel, investitorii care nu s-au temut de situatia din Ucraina ar putea sa obtina pana la finele anului un castig de peste 30% in cazuri precum Transeletrica (TEL), BVB, Transgaz (TGN) si SIF Moldova (SIF2), in timp ce plasamentul in Fondul Proprietatea si BRD le-ar putea aduce castiguri de circa 20%.

Cititi si: Analistii vad o crestere de pana la 5% pe burse in T2. Conflictul din Crimeea nu va avea urmari puternice pe plan economic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri