Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, considera ca negocierea directa este cea mai buna solutie pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom. Acesta a evaluat pachetul de actiuni la 300-600 mil. euro, scrie Mediafax.

"Valoarea reala a pachetului Romtelecom se situeaza intre 300 si 600 milioane de euro si cu siguranta va fi o negociere foarte dura pentru ca noi credem ca acest operator are un potential de piata extraordinar, numai daca ne referim la investitiile care sunt in curs de pregatire si la investitiile care vor urma in perioada imediat urmatoare finantate din fondurile europene in perioada 2014-2020. Cuantificand acest potential, credem ca este absolut necesar sa cerem un pret corect, care sa reflecte faptul ca Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piata locala", a spus Cotovelea.

Romtelecom este controlat de grupul elen OTE - 54,01% si statul roman - 45,99%. Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom. El a adaugat ca vanzarea participatiei minoritare detinute de stat la Romtelecom este una dintre prioritatile Guvernului.

"Pana la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exacta din partea unei echipe de consultanti pe care o avem in minister si vom vedea, in urma unei analize, care va fi cea mai favorabila din punct de vedere financiar si al incadrarii in unitatea de timp. Poate sa fie un IPO, poate sa fie o negociere directa. Eu tind sa cred ca negocierea directa este cea mai buna varianta. In orice caz, decizia va fi luata in urma analizarii unui raport care va fi realizat de o comisie guvernamentala", a spus ministrul.

La finele lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informationala si consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au semnat contractul pentru furnizarea de servicii de consultanta la vanzarea participatiei detinute de stat la Romtelecom. Consultantul va incasa 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor detinute de stat la Romtelecom.

Conform datelor MSI, profitul brut este considerat diferenta matematica dintre valoarea pachetului de actiuni vandut si, respectiv, valoarea aceluiasi pachet de actiuni detinut calculat la valoarea sa nominal/contabila inregistrata in evidentele contabile ale ministerului.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat, in luna martie, la preluarea mandatului, ca momentul si marimea pachetului de actiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grija pentru a evita un esec.

"In caz contrar, ne putem astepta la un esec, asa cum s-a intamplat in urma cu cativa ani cand listarea unei companii a avut loc in luna august si interesul cumparatorilor a fost redus, circa 1,5% din totalul actiunilor listate", a spus Cotovelea.

La randul sau, fostul ministru Dan Nica a declarat ca spera ca pana la finele acestui an actiunile detinute de stat la Romtelecom sa fie listate la bursa. In 2013, Romtelecom si Cosmote Romania au consemnat afaceri cumu¬late de aproape 1,1 miliarde de euro, din care Romtelecom - 609,5 milioane de euro.

Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat. Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri