Bursa a urcat cu 0,58% in sedinta de joi, pe un rulaj asigurat doar de cateva dintre actiunile lichide, iar titlurile Alumil (ALU) si-au mentinut avansul de 15%, scrie Mediafax.

Piata a fost pe verde inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost usor mai mari decat cele din sedinta precedenta. La finalul sedintei, pe piata principala rulaje de peste 1 milion de lei au inregistrat actiunile emise de doar 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 21,2 milioane lei (4,75 milioane euro), cu o treime mai mult fata de rulajul sedintei anterioare, de 15,6 milioane lei (3,5 milioane euro).

Aproape 60% din lichiditate a provenit din tranzactiile cu actiunile Fondul Proprietatea (3,08 milioane lei), Romgaz (2,64 milioane lei), OMV Petrom (2,24 milioane lei), Transelectrica (2,23 milioane lei) si Transgaz (2,18 milioane lei).

Rulajul total a fost sustinut si de tranzactii deal cu actiunile Banca Transilvania (1,81 milioane lei) si BRD (1,66 milioane lei). La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,19%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 1,22% peste nivelul de miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI a scazut cu 0,24%. Indicele include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), iar actiunile SIF Muntenia au fost singurele care au crescut.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,25%. Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Titlurile Alumil au urcat cu aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea actiunilor de la BVB, si au ajuns la pretul de 1,612 lei. In ultimele cinci sesiuni aceste titluri au inregistrat variatii usoare, stabilizandu-se dupa ce anterior au urcat in doar patru sedinte cu peste 60%, ca urmare a propunerii unor dividende consistente.

Suma totala pe care compania, controlata de investitori greci, vrea sa o distribuie este de 20 milioane lei (4,4 milioane euro) si este asigurata din profiturile din anii anteriori. Raportat la pretul anterior propunerii de dividend, randamentul dividendului brut era de 72%, dar dupa evolutia din ultimele sedinte a ajuns la 39,7%. Investitorii au realizat joi tranzactii cu actiuni Alumil in valoare de 326.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene consemnau evolutii mixte. Bursa din Statele Unite a deschis tot indecis sedinta de joi, dupa ce Departamentul Muncii din SUA a anuntat ca numarul cererilor pentru ajutor de somaj a scazut la cel mai redus nivel incepand din 2007, investitorii asteaptand publicarea de rezultate financiare de catre companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri