Un contract estimat la 3,8 mil. euro i-a facut pe oficialii Depozitarului Central (DC) sa intre in conflict cu directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), polonezul Ludwik Sobolewski (foto), cele doua parti acuzandu-se reciproc de neprofesionalism. Lupta va fi transata cel mai probabil in urmatoarea Adunare a Actionarilor BVB, programata saptamana viitoare.

  • CA-ul Depozitarului vrea sa treaca peste Ludwik Sobolewski pentru a decide castigatorul contractului de maxim 3.8 mil. euro pentru furnizarea noului sistem IT
  • Seful Bursei considera ca selectia anterioara a castigatorului nu a fost "pe deplin profesionista"
  • BVB vrea sa "amane semnificativ" implementarea noului sistem IT considerat neprioritar avand in vedere costurile si faptul ca nu ar aduce o crestere semnificativa a afacerilor
  • Sobolewski va candida pentru un loc in CA-ul Depozitarului desi nu este clar daca ASF ii va permite sa ocupe o astfel de functie
  • Cristian Agalopol, actualul presedinte al Depozitarului, nu mai candideaza

Actionarii Depozitarului s-au intalnit la sfarsitul lui martie pentru a alege compania care va furniza un nou sistem IT pentru institutia responsabila de compensarea si decontarea tranzactiilor de pe Bursa. London Stock Exchange a fost propunerea Consiliului de Administratie al Depozitarului, potrivit unor surse din piata, insa procesul de selectie a fost blocat de abtinerea de la vot a lui Ludwik Sobolewski, reprezentantul BVB – actionarul majoritar al DC.

“Actionarul majoritar a refuzat sa voteze si astfel propunerea noastra nu a putut sa treaca. Este inca o dovada a puterii de decizie ridicol de mica pe care membrii board-ului DC o au. Este foarte ciudat pentru ca nu ni s-a dat nicio explicatie in privinta motivelor care au dus la abtinerea de la vot, desi chiar BVB ceruse acele puncte pe ordinea de zi”, a declarat Adrian Simionescu, membru CA Depozitarul Central si presedintele firmei de brokeraj Vienna Investment Trust.

"Actionarul majoritar a refuzat sa voteze si astfel propunerea noastra nu a putut sa treaca. Este inca o dovada a puterii de decizie ridicol de mica pe care membrii board-ului Depozitarul Central o au" - , membru CA Depozitarul Central

Contactat de wall-street.ro, Ludwik Sobolewski spune ca maniera neprofesionista in care a fost facuta selectia furnizorului noului sistem IT a fost principalul motiv care l-a determinat sa nu mai voteze in AGA DC.

“BVB s-a abtinut pentru ca noi consideram ca procesul de selectie al furnizorului s-a desfasurat intr-o maniera nu pe deplin profesionista, lucru necesar in cazul unui proiect de o asemenea importanta. Situatia trebuie sa fie analizat mai bine, de catre o comisie speciala. Am cerut sa fie adaugat un punct pe ordinea de zi a urmatoarei AGA a Depozitarului in acest sens”, mentioneaza Sobolewski.

Din acest moment, BVB considera ca proiectul IT ar trebui sa fie amanat semnificativ, din cauza costurilor si din cauza influentei reduse asupra cresterii afacerilor. Vom propune de asemenea si o solutie tehnica care sa adreseze pericolele ce provin din decizia riscanta adoptata in trecut, de catre Depozitar, de a adera din primul val la sistemul T2S - Ludwik Sobolewski, CEO BVB

Comisia va analiza si cat de oportuna este implementarea noului sistem IT in viitorul foarte apropiat, “din punct de vedere al business-ului”.

“Din acest moment, BVB considera ca proiectul IT ar trebui sa fie amanat semnificativ, din cauza costurilor si din cauza influentei reduse asupra cresterii afacerilor. Vom propune de asemenea si o solutie tehnica care sa adreseze pericolele ce provin din decizia riscanta adoptata in trecut, de catre Depozitar, de a adera din primul val la sistemul T2S”, a mai adaugat Ludwik Sobolewski.

Platforma Target2Securities (T2S) este dezvoltata de Eurosistem (Banca Centrala Europeana si cele 17 banci central din zona euro) si are termen de lansare vara anului 2015. Scopul platformei este sa imbunatateasca infrastructura post-tranzactionare, sa inlature granitele decontarii si sa inlesneasca schimburilor transfrontaliere. Romania a fost prima tara non-euro care a primit avizul BCE de a adera la T2S in primul val.

Ludwik Sobolewski: Faptul ca as incerca sa impun ca firma castigatoare Nasdaq OMX este o insinuare

Nemultumit de companiile luate in calcul de catre Depozitar in procesul de selectie, Ludwik Sobolewski a propus un nou nume care sa fie introdus pe lista posibililor furnizori.

“Actionarul majoritar nu a contestat participantii, singura rugaminte fiind sa luam in calcul un nou provider – Nasdaq OMX, si l-am luat in calcul. Noi am ales insa o firma renumita, care asigura softul pentru mai multe burse. Bineinteles ca partea de costuri a contat foarte mult in desemnarea castigatorului”, spune Adrian Simionescu.

Nasdaq OMX este operatorul bursei americane Nasdaq si controleaza totodata alte opt burse din Europa, cele mai importante fiind pietele din Scandinavia. Compania a furnizat in 2012 servicii IT Depozitarului de la Varsovia, perioada in care Ludwik Sobolewski inca se afla la conducerea pietei poloneze.

Nu sustin selectia Nasdaq OMX, asa cum nu sustin selectia niciunui alt furnizor. Toate afirmatiile potrivit carora incerc sa fortez alegerea Nasdaq sunt insinuari - Ludwik Sobolewski

“Nu sustin selectia Nasdaq OMX, asa cum nu sustin selectia niciunui alt furnizor. Toate afirmatiile potrivit carora incerc sa fortez alegerea Nasdaq sunt insinuari. Da, am cerut sa fie trecuti pe lista, pentru ca desi Nasdaq este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii tehnologice pentru depozitari, companiei nici macar nu i s-a cerut sa prezinte o oferta. Ramane de vazut de ce alegerea a durat atat de mult, aproape pana in ultimul moment, si de ce selectia s-a facut in acest mod”, afirma Ludwik Sobolewski.

Lupta finala, in AGA BVB

Intregul conflict este asteptat sa se transeze in urmatoarea Adunare a Actionarilor BVB, programata sa aiba loc pe 24/25 aprilie. Reprezentantii Depozitarului nemultumiti de amanarea selectiei furnizorului IT au cerut si obtinut, impreuna cu alti actionari ai BVB, introducerea pe ordinea de zi a unui punct care prevede “aprobarea achizitionarii de catre Depozitarul Central a unui nou sistem IT pentru activitati de post tranzactionare in limita sumei maxime de 3,86 mil. euro si mandatarea DC pentru alegerea furnizorului si implementarea deciziei”.

Practic, nemultumitii din board-ul Depozitarului incearca astfel sa ia decizia scotandu-l din schema pe Ludwik Sobolewski, care isi poate impune punctul de vedere doar in AGA DC.

“CA-ul Depozitarului a facut toate eforturile pentru a duce la bun sfarsit orice proiect, insa unele decizii au fost blocate sistematic. Din pacate incercarile de comunicare cu actionarul majoritar (n.red. BVB) au contribuit doar la amanarea unor decizii si proiecte importante. Tocmai din acest motiv am ales sa mergem in AGA Bursei de Valori Bucuresti pentru a hotari aceste aspecte”, declara Adrian Simionescu.
Actionarii care au propus introducerea noului punct pe ordinea de zi in AGA BVB sunt Raiffeisen Capital & Investment, Vienna Investment Trust, Rombell Securities, Eastern Securities, BRD, Eldainvest si Raiffeisen Asset Management.

Cred ca vom putea colabora in continuare cu unii dintre administratorii Depozitarului, insa relatia dintre cele doua institutii la nivel de CA trebuie sa se schimbe. Nu avem nevoie de o revolutie, dar o schimbare substantiala este necesara - Ludwik Sobolewski

“Eu nu percep aceasta situatie ca pe un conflict cu membrii board-ului DC, desi sunt constient sunt prezentate in acest fel. Unele persoane ar vrea, sau voiau, mentinerea actualei situatii la Depozitar, care, pentru o scurta perioada, este caracterizata de lipsa de control si a unei legaturi institutionale intre BVB, actionarul majoritar, si Depozitarul Central”, spune Ludwik Sobolewski.

Seful BVB este de parere ca pana si unii membri din CA-ul DC nu au avut accesul adecvat la informatii necesare ce vizau aspecte pe care le supervizau.

“Cred ca vom putea colabora in continuare cu unii dintre administratorii Depozitarului, insa relatia dintre cele doua institutii la nivel de CA trebuie sa se schimbe. Nu avem nevoie de o revolutie, dar o schimbare substantiala este necesara”, a concluzionat directorul general BVB.

Ludwik Sobolewski alaturi de alte 16 persoane au fost propuse de Consiliul BVB pentru a candida pentru un loc in board-ul Depozitarului. Pe langa acestia, la alegeri vor mai candida si Mirela Ionescu (propusa de Raiffeisen), Cecilia Manta (propusa de SIF Moldova) si Lucian Dobre (candidatura in nume propriu).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri