Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si majoritatea pietelor internationale de actiuni au ramas inchise luni, insa cresterea cotatiilor futures pe cei mai importanti indici, precum si deprecierea aurului, par sa indice o saptamana usor pozitiva pe burse. Noile conflicte armate din Ucraina ar putea totusi sa taie din elanul investitorilor in urmatoarele zile.

Contractele futures pe S&P 500, unul dintre principalii indici ai Bursei din New York, avansau cu 0,2% dupa ce saptamana trecuta a fost cea mai buna inregistrata de piata americana din ultimele noua luni (crestere de 2,7% in cele patru sedinte de tranzactionare). Actiunile americane au urcat in ultimele zile dupa ce Janet Yellen, noua sefa a FED, a subliniat din nou ca institutia isi va mentine politicile menite sa duca la scaderea somajului si cresterea inflatiei pana la tinta de 2%.

Peste Ocean, pietele din Asia au fost printre putinele unde s-a putut tranzactiona luni, insa acestea nu au avut o directie clara. Astfel, in Japonia, Nikkei 225 a scazut nesemnificativ, cu 0,03%, in timp MSCI AC Asia, un indicele care urmareste pietele din regiune cu exceptia bursei din Tokio, a pierdut 0,1%.

Bursa din Rusia ramas deschisa luni, la jumatatea sedintei indicii RTS si MICEX fiind in scadere cu 0,8%, respectiv 0,7%. Investitorii de la Moscova sunt pesimisti dupa ce patru persoane - trei militanti prorusi si un atacant - au fost ucise duminica intr-un atac armat in apropiere de Slaviansk, in estul Ucrainei, situatia punand sub semnul intrebarii un acord international oricum fragil semnat la Geneva si menit sa ajute la evitarea unui conflict amplu intre Ucraina si Rusia. Atacul a avut loc in apropierea unui baraj ridicat de catre militanti prorusi in satul Bilbasivka, la cativa kilometri vest de Slaviansk, un oras aflat in intregime sub controlul prorusilor.

Aurul a continuat sa scada si luni, ajungand la un nivel de 11.286 dolari/uncie (-0,6%), dupa ce saptamana trecuta pierduse 1,8%. Minimul intra-day inregistrat de metalul pretios a fost de 1.281 dolari/uncie, cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani si jumatate.

AGA BVB, cel mai important eveniment al saptamanii in piata locala

Mai multe companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti vor desfasura la sfarsitul acestei saptamani Adunarea Ordinara Anuala pe anul 2014. Astfel, actionarii Electroarges (ELGS), Aerostar (ARS) si Antibiotice Iasi (ATB) vor decide dividendele care urmeaza sa fie distribuite in acest an.

Dividendele vor fi pe ordinea de zi si a intalnirii actionarilor BVB, insa disputa dintre directorul general, Ludwik Sobolewski, si membrii Consiliului de Administratie al Depozitarului Central (DC) va fi in centrul atentiei. BVB este actionharul majoritar al Depozitarului Central.

Reprezentantii Depozitarului sunt nemultumiti de amanarea selectiei furnizorului IT asa ca au cerut si obtinut, impreuna cu alti actionari ai BVB, introducerea pe ordinea de zi a unui punct care prevede “aprobarea achizitionarii de catre Depozitarul Central a unui nou sistem IT pentru activitati de post tranzactionare in limita sumei maxime de 3,86 mil. euro si mandatarea DC pentru alegerea furnizorului si implementarea deciziei”.

Practic, nemultumitii din board-ul Depozitarului incearca astfel sa ia decizia scotandu-l din schema pe Ludwik Sobolewski, care isi poate impune punctul de vedere doar in AGA DC.

AGA de la sfarsitul acestei saptamani va arata si cata sustinere mai are Ludwik Sobolewski din partea actionarilor BVB dupa aproape 10 luni de la inceperea mandatului.

Cititi mai mult pe aceasta tema: "Rebelii" de la Depozitarul Central, in lupta cu Ludwik Sobolewski.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri