Din ce in ce mai multi administratori de fonduri si brokeri straini anticipeaza o adevarata prabusire a burselor in lunile care au mai ramas din 2014. Cea mai indrazneata estimare indica o cadere cu 50%, si ii apartine lui Mark Spitznagel, investitor cunoscut in special pentru faptul ca a pariat 1 mld. de dolari in piata derivatelor pe caderea burselordin 2008.

„Nu avem dreptul sa fim surprinsi de o cadere severa si iminenta a pietelor de actiuni. De altfel, trebuie sa ne asteptam la asta”, a declarat Spitznagel, citat de MoneyNews.com.

Americanul nu este singurul care crede acest lucru, Marc Faber, un alt investitor care in general merge impotriva curentui, spune ca in prezent ne aflam in fata „unei bule gigant de active financiare care ar putea sa explodeze in orice zi”.

"Ne aflam in fata unei bule gigant de active financiare care ar putea sa explodeze in orice zi. Dobanzile riscant de mici impuse ii penalizeaza pe cei care fac economii si ii obliga sa speculeze in piata actiunilor, in cea imobiliara, sau in alte piete" - Marc Faber

Faber da vina pe politicile guvernamentale sustinute de presedintele SUA, Barack Obama, si pe dobanzile riscant de mici pe care Rezerva Federala (FED) le impune si care „penalizeaza salariatii, cei care fac economii, pe parinti – de ce ar trebui ca parintii tai sa fie fortati sa speculeze in piata actiunilor, in piata imobiliara si in toate celelalte piete?”.

Bursa de la New York a inregistrat cresteri aproape constante incepand cu 2009 si pana in prezent, singura exceptie fiind anul 2011, cand indicele S&P 500 a stagnat. In ultimii cinci ani indicele a urcat cu 119%. In acelasi interval, Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 67%.

Pe burse se zvoneste si ca binecunoscutul investitor Warren Buffett s-ar pregati pentru o cadere a cotatiilor. „Indicatorul Warren Buffett”, cunoscut si ca raportul dintre capitalizarea totala a bursei (n. red. de la New York) si PIB, se afla in apropierea nivelului care da semnalul de vanzare.

Suntem intr-o perioada in care bursele vor sa creasca, dar au crescut deja atat de mult anul trecut, incat acum se afla intr-o ‘vacanta’. Nu exista foarte multa incedere pe piata, e momentul in care am putea sa avem o corectie modesta si rapida - Richard Harris, CEO Port Shelter Investment Management

Ceva mai ponderat este Richard Harris, CEO al companiei de management al investitiilor Port Shelter.

“Suntem intr-o perioada in care bursele vor sa creasca, dar au crescut deja atat de mult anul trecut, incat acum se afla intr-o ‘vacanta’. Nu exista foarte multa incedere pe piata, e momentul in care am putea sa avem o corectie modesta si rapida”, a declarat Harris, citat de CNBC.

In opinia acestuia, corectia ar pute ajunge la 8% pe o perioada de 4-6 saptamani, in vreme ce revenirea va dura alte 10 saptamani. Indicele american S&P 500 este in prezent cu aproape 1% mai sus fata de inceputul anului, dupa ce in 2013 a urcat cu aproximativ 30%.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, indicele BET (care urmareste cele mai lichide 10 actiuni) se afla la un nivel aproape identic celui de la inceputul lui 2014, in vreme ce BET-C (care urmareste toate actiunile de pe BVB), a scazut cu 1,6% in acest interval de timp.

Surse foto: companiile, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri