Hidroelectrica ar trebui sa iasa din insolventa la inceputul celui de-al patrulea trimestru 2014, potrivit Ministrului Energiei, Razvan Nicolescu. Acesta a vorbit si despre o posibila blocare a bonusului pentru administratorului judiciar, Remus Borza, care in prezent primeste un salariu de peste 20.000 de lei pe luna.

“Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lunii noiembrie. (…) O problema importanta este aceea ca la doua luni dupa ce instanta a decis reintrarea in insolventa a companiei eu inca nu stiu care sunt motivele. Instanta nu a justificat aceasta decizie pana in momentul de fata si inca astept o explicatie”, a declarat Razvan Nicolescu, in cadrul emisiunii “Sub semnul intrebarii”, difuzata de B1 TV.

Hidroelectrica a fost un an in insolventa, din iunie 2012 pana in iunie 2013, dupa care compania a reintrat in insolventa in februarie anul curent. Decizia a venit dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de mai multi traderi de energie impotriva sentintei Tribunalui Bucuresti din 26 iunie 2013 prin care a fost inchisa procedura de insolventa a Hidroelectrica si a trimis cauza spre rejudecare.

Euro Insol, firma controlata de catre Remus Borza, va fi si de aceasta data administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Nicolescu: “Borza a facut treaba buna, dar trebuie sa primeasca un singur bonus. L-a luat o data, acum gata!”

Creditorii Hidroelectrica vor decide la urmatoarea intalnire comisionul si eventualul bonus de performanta pe care Remus Borza il va primi dupa iesirea producatorului de energie din cea de-a doua perioada de insolventa. In prezent exista o propunere in urma careia Borza ar urma sa incaseze 2% din profitul net al Hidroelectrica in perioada insolventei, insa nu mai mult de 2 mil. euro. Remus Borza a primit anul trecut 2,2 mil. euro dupa ce compania a iesit din prima insolventa.

“In privinta lui Borza pot sa spun ca a facut foarte multe lucruri bune la Hidroelectrica si, in intalnirile avute cu el si conducerea Hidro, lucrurile pe care mi-au spus ca vor sa le faca in continuare sunt corecte din punctu meu de vedere”, a declarat Razvan Nicolescu.

Eu sustin ca administratorul judiciar sa nu mai primeasca un bonus atunci cand societatea va iesi din insolventa pentru a doua oara. Trebuie un singur bonus, l-a luat si gata - Razvan Nicolescu, ministrul Energiei

Ministrul Energiei a mai adaugat insa si faptul ca va recomanda blocarea bonusului pentru a doua iesire din insolventa.

“Decizia privind bonusurile si comisioanele este o decizie care se ia la masa credala, insa m-am gandit sa propun altceva: eu sustin ca administratorul judiciar sa nu mai primeasca un bonus atunci cand societatea va iesi din insolventa pentru a doua oara. Trebuie un singur bonus, l-a luat si gata.

Propunerea care urmeaza sa fie discutata de catre creditori este sa mai existe si un al doilea bonus. Punctul nostru de vedere este ca nu putem sa dam doua bonusuri pentru acelasi lucru”, spune Razvan Nicolescu.

Potrivit acestuia, si salariul lui Remus Borza, in prezent cifrat la “peste 20.000 de lei” va fi stabilit de catre creditori.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie din Romania. Statul urma sa listeze compania pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an prin vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 15% din capital, si a carei valoare era estimata la 400 mil. euro. Reintrarea in insolventa a dat insa peste cap planurile de listare, care, avand in vedere situatia actuala, ar putea avea loc cel mai devreme in 2015.

Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, statul controland restul de 80% din capital. Conform intelegerii cu FMI, Hidroelectrica trebuia listata la bursa in luna iunie.

Raiffeisen Capital&Investment si Morgan Stanley sunt companiile de brokeraj care vor intermedia oferta publica initiala prin care Hidroelectrica se va lista pe BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri