Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in stagnare, intr-o piata cu rulaj sustinut de deal-uri cu actiunile BRD (BRD) si Fondul Proprietatea, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au scazut cu 6,95% dupa ce AGA nu a luat nicio decizie in privinta propunerilor de dividend, scrie Mediafax.

La fel ca in sedinta anterioara, multe actiuni au fost suspendate de la tranzactionare pentru intrunirea AGA. Actiunile emise de aproape jumatate dintre cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale au fost suspendate, majoritatea pentru intrunirea AGA.

In aceste conditii, pe piata principala, tranzactiile au insumat 14,4 milioane lei, suma din care aproape 10,3 milioane lei au reprezentat transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei) si Romgaz (3,5 milioane euro). Totusi, lichiditatea a fost salvata de trei deal-uri cu actiuni BRD (14,3 milioane lei) si doua tranzactii negociate cu titluri Fondul Proprietatea (10,7 milioane lei). Actiunile BRD au fost tranzactionate la pretul de 8,2 lei, similar ultimei cotatii de luni, iar titlurile FP la 0,76 lei, cu 0,52% sub inchiderea de luni de pe piata principala.

Astfel, lichiditatea pe segmentul de actiuni a urcat la 39,5 milioane lei (8,8 milioane euro), suma de aproape trei ori peste rulajul de luni, de numai 14,2 milioane lei (3,2 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,1% peste nivelul de luni. In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 1,38%. Corectia a fost determinata in principal de actiunile SIF Oltenia, care au coborat cu 6,95%, la 1,754 lei, dupa ce AGA a respins cele doua propuneri privind dividendele.

Consiliul de Administratie al SIF Oltenia a propus un dividend de 0,16 lei/actiune. Dividendele, in suma de 92,8 milioane lei (20,9 milioane euro), reprezinta peste 71% din profitul net realizat in 2013, de 130 milioane lei (29,4 milioane euro).

Pe de alta parte, omul de afaceri Gheorghe Iaciu si trei fonduri ING, care detin cumulat 7,33% din titlurile SIF Oltenia, au solicitat acordarea unui dividend brut de 0,21 lei/actiune, respectiv 121,8 milioane lei (27,4 milioane euro). Dividende propuse de acestia reprezinta aproape 94% din profitul inregistrat anul trecut de companie.

Actiunile SIF Oltenia au fost suspendate de la tranzactionare pana la ora 16:25, pentru intrunirea AGA si informarea investitorilor cu privire la deciziile luate. La revenirea la transfer, cotatia acestor titluri a scazut cu 6,1%, la 1,77 lei, iar in urmatoarele 20 de minute corectia s-a dus la 8,75%, pretul ajungand la 1,72 lei.

La finalul sedintei, titlurile SIF Oltenia erau cotate la 1,754 lei, cu 6,95% sub inchiderea de luni. Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,35%, iar indicele extins BET-BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 585.000 de lei, fata de 173.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,3%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care au avansat cu cel mult 1,3%. Bursa din Ucraina a scazut cu 0,8%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS exprimat in dolari, au crescut cu aproape 0,4% si, respectiv, cu 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri