Erste Group a raportat pentru primul trimestru un profit net de 103,3 milioane euro, in scadere cu 41,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce activele nete au coborat cu 4,36%, la 203,9 miliarde euro, potrivit raportului financiar al bancii citat de Mediafax.

In primul trimestru al anului trecut, grupul bancar a inregistrat un profit net de 176,6 milioane euro si avea active de 213,21 miliarde euro.

"Erste Group a inregistrat un profit net de 103,3 milioane euro in primul trimestru din 2014. Principalii factori care au influentat rezultatele sunt binecunoscuti: mentinerea dobanzilor la un nivelul scazut, cererea redusa de credite si, nu in ultimul rand, valoarea semnificativa a taxelor bancare si pe tranzactii din Austria, Ungaria si Slovacia. Continuarea tendintei de crestere economica inregistrata pe pietele noastre de baza ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra rezultatului financiar al bancii pe termen mediu spre lung. Imbunatatirea increderii clientilor nu s-a tradus insa pana in acest moment in volume de creditare sustenabil mai ridicate, dar portofoliul net de credite al Erste Group a ramas stabil de la inceputul anului", a explicat, intr-un comunicat, Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Venitul net din dobanzi s-a redus in primul trimestru la 1,12 miliarde euro, de la 1,19 miliarde euro in primele trei luni ale anului trecut, in principal pe fondul cererii reduse de credite, in contextul caracterizat de mentinerea unui nivel scazut al dobanzilor, precum si al efectelor de schimb valutar. In acelasi timp, venitul net din taxe si comisioane a crescut usor, de la 447,4 milioane euro la 452,1 milioane euro, sustinut de operatiunile cu valori mobiliare, iar rezultatul net din tranzactionare s-a majorat considerabil, de la 30,7 milioane euro la 50,4 milioane euro. Venitul operational scaut cu 3,3% compartiv cu primul trimestru al anului trecut, la 1,69 miliarde euro.

Managementul riguros al costurilor a determinat reducerea cheltuielilor administrative generale cu 2,7%, la 963,3 milioane euro, ceea ce a determinat raportarea unui profit operational de 727,3 milioane euro, in scadere cu 4,1% comparativ cu ianuarie-martie 2013, si a unui raport cost/venit aproape neschimbat, de 57%.

Rata creditelor neperformante s-a mentinut la un nivel stabil in primul trimestru, de 9,6%, in contextul in care volumul de credite catre clienti a ramas constant. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a diminuat usor, la 62,6%, de la 63,1% la fienle anului trecut.

Valoarea taxelor pe operatiuni bancare a insumat in intervalul analizat 99,8 milioane euro, din care 30,4 milioane euro in Austria, 10,3 milioane euro in Slovacia si 59,1 milioane euro in Ungaria.

Portofoliul net de credite catre clienti (soldul creditelor excluzand provizioanele constituite) s-a mentinut la un nivel stabil, de 119,8 miliarde euro, iar raportul credite/depozite a fost de 100,3% la finalul primului trimestru din 2014, fata de 98% la 31 decembrie 2013.

"Erste Group anticipeaza pentru 2014 un context operational stabil pe pietele din Austria si Europa Centrala si de Est: in timp ce cresterea economica medie este estimata la 1,9% (Departamentul Cercetare Erste Group), se preconizeaza ca dobanzile vor ramane la un nivel redus sau chiar vor continua sa scada in anumite piete. In acest context, Erste Group se asteapta la un inceput de an temperat, dar vizeaza un profit operational stabil (± 2%), de aproximativ 3,1 miliarde euro", se arata in comunicatul grupului.

Portofoliul net de credite acordate clientilor (soldul creditelor excluzand provizioanele constituite) se preconizeaza ca va ramane aproape la acelasi nivel (± 2%), de circa 120 miliarde euro.

"In perspectiva viitorului program de revizuire a calitatii activelor bancare (Asset Quality Review) al Bancii Centrale Europene, costurilor de risc se estimeaza ca vor scadea cu mai putin de 5% sau la aproximativ 1,7 miliarde euro. Erste Group nu se asteapta la recunoasterea activelor incluse la categoria de impozite amanate pentru holdingul din Austria in 2014, ceea ce va rezulta intr-un nivel semnificativ ridicat al cotei de impozitare, de aproximativ 40%", mai precizeaza raportul.

Potrivit Erste, reducerea taxelor bancare de la 311 milioane euro in 2013 la circa 270 milioane euro in acest an ar trebui sa influenteze pozitiv profitul net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri