Casele de brokeraj Swiss Capital si Wood&Company au realizat peste 60% din rulajul bursei in luna aprilie, in principal datorita intermedierii tranzactiei prin care Bank of Cyprus a vandut pachetul de aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania (TLV), pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), scrie Mediafax.

In luna aprilie, Swiss Capital a intermediat in total tranzactii la Bursa de la Bucuresti de 655,8 milioane lei (35,38% cota de piata), din care doar operatiunile cu actiuni pe piata reglementata au insumat 648,2 milioane lei (36,15% cota de piata). Casa de brokeraj a ramas, astfel, pe primul loc in topul brokerilor de la BVB.

Tranzactiile realizate prin Swiss Capital in primele patru luni din acest an pe toate segmentele de la BVB au insumat 2,176 miliarde lei, casa de brokeraj ajungand la o cota de piata 32,88% si continuand sa fie cel mai activ intermediat de la Bursa de la Bucuresti. Doar tranzactiile cu actiuni au cumulat 2,157 miliarde lei.

Wood&Company a intermediat in luna aprilie tranzactii de 491,6 milioane lei (26,19% cota de piata), ajungand in acest an la un rulaj de 964,5 milioane lei (14,36% cota de piata). Compania de brokeraj s-a clasat in luna aprilie pe locul secund atat in topul lunar al intermediarilor, cat si in clasamentul pentru intregul an.

Bank of Cyprus a vandut, in 18 aprilie, aproape 10% din actiunile Bancii Transilvania, prin intermediul Wood&Company, iar Swiss Capital a intermediat achizitia celor mai multe titluri de catre SIF Moldova (3,5% din titluri) si de fondul de investitii BT Invest1 (0,34%), administrat de BT Asset Management.

Cel mai probabil, Swiss Capital a intermediat si tranzactia prin care SIF Muntenia (SIF4) a cumparat in aceeasi zi de la Bank of Cyprus 4,07% din actiunile Bancii Transilvania. Intermedierea achizitiilor realizate de SIF Moldova si BT Invest1 prin Swiss Capital a fost anuntata prin rapoarte transmise Bursei, avand in vedere ca cei doi cumparatori sunt persoane initiate cu Banca Transilvania, insa casa de brokeraj nu a raportat si tranzactia realizata de SIF Muntenia. SIF Muntenia doar a anuntat, doar, ca a cumparat pachetul respectiv de actiuni pentru 150,3 milioane lei (33,7 milioane euro).

SIF Moldova a platit 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro) pentru pachetul de 3,5% cumparat de la Bank of Cyprus, iar fondul de investitii BT Invest1 a achitat 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro).

Raiffeisen Capital&Investment a ocupat locul trei in topul pentru luna aprilie al brokerilor, cu tranzactii de 168,7 milioane lei (aproape 9% cota de piata). In luna martie, casa de brokeraj s-a clasat pe locul secund in topul lunar.

Dupa primele patru luni, Raiffeisen Capital&Investment este pe pozitia a treia in topul brokerilor, cu un rulaj de 628,2 milioane lei (9,35% cota de piata).

Activitatea de brokeraj a companiei urmeaza sa fie intergrata in cadrul Raiffeisen Bank Romania. Statisticile prezentate de Bursa privind rulajul reflecta doar valoarea tranzactiei, in timp ce datele despre activitatea brokerilor includ atat vanzarile, cat si achizitiile, rezultand, astfel, o valoare dubla fata de rulaj.

Volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea sedintelor din luna aprilie, iar lichiditatea a fost de cele mai multe ori asigurata de deal-uri. Tranzactiile cu actiuni realizate pe piata reglementata au cumulat 895,7 milioane lei, cu aproape 21% peste rulajul din luna martie, de 741,6 milioane lei, datorita tranzactiei prin care Bank of Cyprus a vandut pachetul de 10% din actiunile Bancii Transilvania (368,1 milioane lei).

Piata a fluctuat usor in luna aprilie, indicele general BET-C inregistrand variatii de peste 1% in doar 3 din cele 21 de sedinte. Astfel, BET-C a incheiat luna aprilie cu 2,07% peste nivelul din martie, dar pe de alta parte cu 2,28% sub cel de la finalul anului trecut.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 1,59% in aprilie, in timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 6,85%. Comparativ cu nivelurile de la sfarsitul anului trecut, BET este pe minus cu 1,07%, iar BET-FI este in scadere cu 13,87%.

In primele doua sedinte din aceasta saptamana, sedintele AGA derulate la majoritatea companiilor au influentat vizibil rulajele, avand in vedere ca actiunile emitentilor respectivi au fost suspendate de la tranzactionare. Spre exemplu, in prima parte a sedintei de luni lichiditatea nu a reusit sa ajunga la 1 milion de lei, deoarece companii importante precum Fondul Proprietatea (FP) si Romgaz (SNG), unele dintre cele mai lichide actiuni din piata, au fost oprite de la transfer pentru AGA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri