Veniturile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au triplat in primul trimestru, la 90,6 milioane lei (20,1 milioane euro), in conditiile in care compania a vandut aproape 0,8% din actiunile BRD (BRD), dar si un pachet mai mici de titluri Erste Bank (EBS), reprezentand 0,05% din titlurile bancii.

La finalul primului trimestru, societatea de investitii financiare avea 3,41% din actiunile BRD si aproape 0,8% din titlurile Erste, fata de 4,2% si, respectiv, 0,85% la sfarsitul anului trecut.Pe de alta parte, SIF Banat-Crisana a cumparat in primele trei luni din acest an 5% din actiunile SIF Muntenia (SIF4) si un pachet de produse structurate emise de RBS cu activ suport pe 3,47% din actiunile SIF Muntenia. Certificatele respective sunt listate la bursa de la Luxemburg si dau dreptul la dividende distribuite de SIF Muntenia, dar nu si drept de vot.

Totodata, SIF Banat-Crisana a cumparat inca 24,97% din actiunile Muntenia Invest si a ajuns sa detina 74,98% din titlurile administratorului SIF Muntenia (SIF4). O alta tranzactie importanta a fost reprezentata de achizitia unui pachet de aproape 2% din actiunile SIF Oltenia (SIF5).

Cheltuielile au crescut in primul trimestru de peste doua ori, la 26,8 milioane lei (6 milioane euro), iar profitul net a urcat la 54,1 milioane lei (12,2 milioane euro), fiind de patru ori peste cel din perioada similara a anului trecut. In primele trei luni ale anului trecut, cheltuielile au cumulat 11,8 milioane lei, iar profitul net a fost de 13,8 milioane lei.

SIF Banat-Crisana a incheiat primul trimestru cu un activ net de 1,563 miliarde lei, cu 1,81% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 1,592 miliarde lei. Pentru al doilea an consecutiv, compania de investitii nu va distribui dividende din profitul pe 2013. O situatie similara a fost in acest an si in cazul SIF Muntenia, unde AGA a decis pastrarea profitului la dispozitia companiei.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, SIF Banat-Crisana ar urma sa obtina un profit net de 80,2 milioane lei, foarte apropiat de castigul de anul trecut, de 80,1 milioane lei. Veniturile sunt anticipate sa scada cu 8,7%, la 129,7 milioane lei, iar cheltuielile ar urma sa coboare cu 28,4%, la 36,6 milioane lei. Compania a consemnat anul trecut venituri de 142,1 milioane lei, cu 10,7% sub cele din 2012, si cheltuieli de 51,1 milioane lei, in scadere cu aproape 21% fata de exercitiul financiar anterior.

In luna martie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a stabilit ca Dragos Bilteanu, presedinte CA si director general al SIF Banat-Crisana, El Lakis Najib si companiile Romenergo, Smalling si Gardner (inregistrate in Cipru) actioneaza concertat si detin 11,72% din actiunile SIF si i-a obligat sa vanda 6,72% din titluri.

In a doua parte a sedintei bursiere de joi, actiunile SIF Banat-Crisana au crescut cu 0,74%, la 1,095 lei. La aceasta cotatie compania are o capitalizare bursiera de aproape 601 milioane lei (135,5 milioane euro).

Vrei sa gasesti alternative pentru economiile tale? Ai intampinat probleme atunci cand ai vrut sa investesti intr-un fond mutual sau direct pe bursa? Vrei sa stii mai multe despre piata de capital romaneasca? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital, conferinta organizata de wall-street.ro marti, 13 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri