Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat in luna aprilie un profit de 27,47 milioane lei si a acoperit astfel o parte din pierderile din luna martie, incheind primele patru luni cu un rezultat negativ de 51,5 milioane lei (11,6 milioane euro), scrie Mediafax.

Fondul a vandut in luna martie actiunile pe care le detinea la Raiffeisen Bank si la Erste Bank. Actiunile la cele doua banci erau singurele participatii la companii din afara Romaniei, astfel ca in prezent in portofoliul FP se regasesc doar companii locale.

La finalul lunii aprilie, FP avea participatii la 58 de companii, nivel similar cu cel raportat la sfarsitul lui martie, fata de 61 in februarie, potrivit statisticilor lunare transmise de institutie Bursei de Valori Bucuresti.

Activul net al FP a crescut in luna aprilie cu 3,08%, la 14,693 miliarde lei, de la 14,253 miliarde lei in luna martie. Valoarea unitara a activului net pe actiune a avansat cu 3,47%, la 1,2224 lei, de la 1,1813 lei la finele lunii martie. Valoarea actiunilor companiilor listate din portofoliul FP a urcat in aprilie cu 6,3%, la 7,947 miliarde lei, in timp ce plasamentele in titluri de stat au urcat cu 34%, la 388,45 milioane lei, iar sumele din depozite bancare au coborat cu 22%, la 112,34 milioane lei.

Valoarea participatiilor la companii necotate a scazut nesemnificativ, la 6,239 miliarde lei. In functie de sectoare, "petrol & gaz" avea la finele lunii aprilie cea mai mare pondere la finele lunii aprilie in portofoliul FP, de 47,93%, "electricitate & gaz: transport, distributie, furnizare" 23,03%, iar "electricitate: productie" acoperea 18,3%.

Participatia la OMV Petrom (SNP) a ramas cu cea mai mare pondere in activul FP, de 33,32%, urmata de pachetul detinut la Hidroelectrica, reprezentand 14,33% din activul net al institutiei, respectiv Romgaz, cu 13,72%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finalul lunii aprilie, actionarii institutionali straini controlau 55,47% din actiunile Fondului Proprietatea, actionarii persoane fizice romane aveau 20,77%, actionarii institutionali romani 9,29%, iar persoane fizice nerezidente 5,73%.

Actiunile FP au urcat cu 0,13% in prima parte a sedintei bursere de joi la Bucuresti, la 0,7990 lei. Miercuri, titlurile FP au inchis in sagnare, la 0,7980 lei, pret la care capitalizarea de piata a institutiei este de circa 11 miliarde lei (aproape 2,5 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri