Protestul angajatilor din Portul Constanta care se opun preluarii de catre Consiliul Local a unui pachet suplimentar de actiuni s-a incheiat, sindicalistii sustinand ca daca autoritatile nu vor renunta la aceasta decizie vor organiza un protest de amploare in fata Primariei Constanta.

Cei aproximativ 300 de angajati din Portul Constanta care luni dimineata au iesit in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime, nemultumiti ca alte 13 procente din actiunile APM ar urma sa treaca la Consiliul Local Constanta, au incheiar protestul la ora 9.00, transmite corespondentul Mediafax.

Premierul Victor Ponta a spus, la sfarsitul lunii trecuta, ca procedura de transfer a actiunilor Portului Constanta catre Consiliul Local va continua, chiar daca exista riscul "sa se supere" anumite persoane, el sustinand ca portul se va dezvolta mai bine dupa ce o parte din actiuni vor fi listate la bursa.

Pe durata celor doua ore de protest de luni, oamenii au fluierat si au suflat in vuvuzele. De asemenea, angajatii din port au adus cateva utilaje in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime. Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a transmis celor prezenti ca portul nu este al guvernantilor, ci al angajatilor.

"Portul Constanta nu este al domnului Sova sau al domnului Ponta, este al nostru, al lucratorilor portuari. Portul nu este trocul dumnealor politic, ci reprezinta bunastarea noastra si a familiilor noastre", a declarat Mircea Burlacu in fata protestatarilor.

El a mai spus ca luni, in jurul orei 12.00, sindicalistii au stabilita o intalnire cu Radu Mazare, iar daca aceasta va fi reconfirmata de catre primar ei se vor prezenta la discutii.

Burlacu a mai spus ca vor incerca sa il convinga pe Radu Mazare sa renunte la intentia municipalitatii de a primi alte 13% din actiunile portului si ca ei nu negociaza revendicarea ca statul sa isi piarda pachetul majoritar de actiuni la Portul Constanta.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare a mai solicitat guvernantilor o dezbatere publica pe aceasta tema, amintind ca premierul Victor Ponta a refuzat sa aiba o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii portuare.

De asemenea, sindicalistii doresc sa trimita un memoriu Comisiei Europene referitor la intentia Guvernului de a transfera noi actiuni catre Consiliul Local. Liderul sindical a mai anuntat ca, in cazul in care autoritatile nu vor renunta la aceasta decizie, sindicalistii vor organiza un protest de amploare in fata Primariei Constanta, la care vor participa si colegi de-ai lor din alte judete.

Protestele angajatilor din Portul Constanta vor continua marti si miercuri, urmand sa fie reluate apoi dupa alegerile europarlamentare. Protestele vor avea loc in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime Constanta, intre orele 7.00 si 9.00.

Primarul Constantei, Radu Mazare, s-a intalnit, vineri, cu reprezentanti ai Sindicatului Lucratorilor din Administratia Portului Constanta si cu conducerea Administratiei Portului, angajatii portului spunand ca se tem ca isi vor pierde locurile de munca daca statul nu va mai fi majoritar in Portul Constanta, edilul sustinand ca acest lucru nu se va intampla.

La finalul intrevederii, vicepresedintele sindicatului, Stefan Grigorie, spunea ca angajatii din Portul Constanta se opun acordarii unui pachet suplimentar de actiuni catre municipalitate, in primul rand temandu-se ca ar putea sa isi piarda locurile de munca.

Stefan Grigorie a precizat ca Sindicatul Lucratorilor din Administratia Portului Constanta are aproximativ 460 de membri, adica jumatate din numarul total al angajatilor APM, in cadrul acestei institutii existand inca un sindicat.

La randul sau, primarul Radu Mazare a declarat, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicalistilor, ca intelege teama oamenilor ca si-ar putea pierde locurile de munca, dar ca interesul sau este acelasi cu al angajatilor, respectiv ca portul sa mearga bine si sa se dezvolte in continuare.

El a mai spus ca municipalitatea are un interes mai mare ca portul sa functioneze bine decat un ministru al Transporturilor si ca investitiile importante care se fac aici nu vor fi afectate de structura actionariatului.

Mazare mai sustinea ca doreste sa aiba discutii si cu celelalte sindicate din port si cu operatorii portuari pentru a afla de ce se opun acestui transfer. Guvernul si autoritatile locale propun ca structura actionariatului APM sa fie urmatoarea: 33 la suta Consiliul Local Constanta, 33 la suta Ministerul Transporturilor, 20 la suta Fondul Proprietatea si 14 la suta din actiuni sa fie listate pe Bursa.

In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratie Porturilor Maritime Constanta, cu 60 la suta din actiuni, Fondul Proprietatea detine 20 de procente si tot 20 de procente are si Consiliul Local Municipal.

Cititi mai mult despre listarea Portului Constanta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri