Electrica a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), usor sub cel din aceeasi perioada din 2013, iar pe tot anul 2013 a obtinut un castig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Compania a consemnat in primele trei luni ale anului trecut un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 62,4 milioane lei, iar in tot anul 2012 castigul a fost de 355,9 milioane lei. In anul 2011, Electrica a consemnat pierderi de 113,3 milioane lei, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.

Profitul operational EBITDA la nivel consolidat a fost de 222 milioane lei (49,3 milioane euro) in primul trimestru din 2014, cu 23% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, de 180 milioane lei. Pe intreg anul trecut, compania a consemnat un EBITDA la nivel consolidat de 749 milioane lei (169,5 milioane euro), cu aproape 16% peste nivelul din 2012, de 647 milioane lei (145,2 milioane euro). In anul 2011, EBITDA a fost de 275 milioane lei (64,9 milioane euro).

In primele trei luni din acest an, veniturile au fost de aproximativ 1,2 miliarde lei (269 milioane euro), cu 13% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, de 1,396 miliarde lei. Electrica a inregistrat anul trecut venituri de 5,156 miliarde lei (1,167 miliarde euro), cu aproape 2% sub nivelul din 2012, de 5,253 miliarde lei (1,179 miliarde euro). In anul 2011, compania a consemnat venituri de 5,368 miliarde lei (1,266 miliarde euro).

"Credem ca punctele noastre forte includ pozitionarea ca lider in distributia si furnizarea de electricitate pe piata din Romania, atat in termeni de cantitate de electricitate distribuita, respectiv furnizata, cat si dupa numarul de utilizatori, respectiv consumatori. Cadrul de reglementare stabil in care grupul isi desfasoara activitatea a asigurat, de asemenea, imbunatatirea profitului operational si mentinerea la un nivel stabil si predictibil a veniturilor si fluxurilor de numerar din exploatare in ultimii doi ani", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Electrica, Ioan Rosca.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, inainte de listarea companiei la bursa, iar ca urmare a acestui proces, participatiile minoritare ale grupului au fost transferate catre o societate nou-infiintata in scopul administrarii acestor active, la care statul este actionar unic. Segmentul de distributie al Electrica este reprezentat de Electrica Distributie Muntenia Nord., Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si compania de servicii energetice Electrica Serv, si este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

Segmentul de distributie opereaza in baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile pana in 2054 si in baza unor licente emise de ANRE, valabile pana in 2027, care au optiune de reinnoire pentru inca 25 ani. Electrica ofera, de asemenea, servicii de intretinere si reparatii de echipamente si alte servicii auxiliare retelei sale de distributie si, intr-o masura mai mica, unor terte parti prin intermediul filialei de servicii energetice Electrica Serv.

Pe segmentul de furnizare, grupul detine doua licente emise de ANRE, una pentru Electrica Furnizare si cealalta pentru Electrica SA, care mai au o durata de valabilitate de sapte ani si, respectiv, opt ani. Electrica Furnizare SA furnizeaza electricitate consumatorilor atat pe piata reglementata de electricitate (in regiunile in care opereaza filialele de distributie ale grupului), cat si pe piata competitiva a energiei electrice (in toata Romania).

Potrivit ANRE, in 2013 grupul Electrica a distribuit 16,1 TWh de energie electrica, reprezentand 39% din cantitatea de electricitate distribuita in Romania, catre aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. De asemenea, potrivit ANRE, in 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrica, reprezentand 22,1% din cantitatea de energie electrica furnizata in Romania, catre aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Grupul opereaza in zone foarte populate si industrializate din Romania. La 31 martie 2014, Electrica opera o retea de distributie de 8.389 km de linii de inalta tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune si 134.834 km de linii de joasa tensiune.Electrica urmeaza sa fie listata atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe piata de la Londra. Listarea este programata pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern fata de Fondul Monetar International.

Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra. Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri