Listarea Electrica va fi mult mai dificila decat ofertele publice initiale desfasurate pe Bursa de Valori Bucuresi (BVB) anul trecut, existand sanse ca pretul si nivelul subscrierilor sa nu fie conforme celor mai optimiste asteptari, considera Doru Lionachescu (foto), presedintele Capital Partners, una dintre cele mai mari firme de consultanta in fuziuni si achizitii din piata locala.

“Nu va fi o tranzactie usoara, s-a pierdut un tempo amanand listarea pana in aceasta vara; anul trecut era mult mai usor. Asistam la un an dificil, mai ales din punct de vedere politic, asa ca as vrea sa fac un apel sa nu ne speriem daca IPO-ul Electrica nu va reprezenta succesul pe care il asteptam, daca nu se va ajunge la un pret suficient de mare sau daca nivelul de suprasubscriere nu va fi unul foarte ridicat”, spune Doru Lionachescu.

Oferta publica initiala a Electrica se va derula in perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucuresti si Londra este estimata pentru 3 iulie. Oferta este intermediata de consortiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale si Swiss Capital.

Acestea sunt privatizarile adevarate, cele prin care controlul companiei este cedat sectorului privat. Situatia privatizarilor trebuie analizata la rece, fara populisme, fara social-democratisme sau alte afilieri politice - Doru Lionachescu, Capital Partners

“Nu pot totusi sa nu subliniez curajul politic de a face vanzarea pachetului majoritar la Electrica. Acestea sunt privatizarile adevarate, cele prin care controlul companiei este cedat sectorului privat. Situatia privatizarilor trebuie analizata la rece, fara populisme, fara social-democratisme sau alte afilieri politice. In ce masura statul roman are robustetea manageriala de a conduce aceste companii intr-o piata energetica foarte dificila? Nu cred ca mai trebuie sa raspund la aceasta intrebare”, a mai adaugat Lionachescu.

Statul roman vrea sa vanda 51% din actiunile Electrica (177,18 milioane de titluri) catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei. Daca IPO-ul va fi inchis cu succes, aceasta va fi prima privatizare facuta pe bursa a unui pachet majoritar de actiuni la o companie de stat din ultimii sapte ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri