Finantele si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au ajuns la un acord cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in privinta mai multor schimbari care trebuie operate pentru a facilita investitiile prin piata de capital locala, spune Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, care si-a anuntat miercuri planurile pentru cea de-a doua parte a anului.

"Am primit un document de la ASF legat de propunerile pe care le-am facut in vederea eliminarii celebrelor 'bariere' la intrarea in piata si pot spune ca peste 90% dintre aceste propuneri au fost deja acceptate de catre Autoritate. Nu am primit un termen pana la care noua legislatie secundara va fi adoptata, insa ma astept ca acest lucru sa aiba loc in viitorul foarte apropiat", a declarat Ludwik Sobolewski.

Bursa, BNR si ASF au realizat la inceputul anului un document in care atrag atentia asupra a opt "bariere sistemice in calea dezvoltarii pietei de capital moderne din Romania". Problemele la care se face referire vizeaza, printre altele, accesul la piata locala, nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, costurile excesive ale participarii in piata si neclaritatile privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe bursa.

Cititi explicatia detaliata a celor opt bariere.

Sobolewski: Vreau sa permitem companiilor sa faca anunturi in timpul sedintei de tranzactionare

Una dintre masurile propuse ASF si care momentan asteapta aprobarea Autoritatii vizeaza permiterea raportarilor importante facute de companii in timpul sedintei de tranzactionare. In prezent, companiile fac anunturile importante (rezultate financiare si alte informatii ce pot avea un impact puternic asupra pretului actiunilor) la sfarsitul sau inaintea deschiderii sedintei bursiere. In situatii exceptionale, actiunile companiilor sunt suspendate temporar de la tranzactionare, pana este facut anuntul in cauza.

Vrem ca orice companie listata sa poata face raportari chiar si in timpul zilei, iar actiunile sa nu mai fie suspendate de la tranzactionare in ziua desfasurarii Adunarii Actionarilor - Ludwik Sobolewski

"Vrem ca piata sa fie mai dinamica pentru ca in prezent este plictisitoare in aceasta privinta. Vrem ca orice companie listata sa poata face raportari chiar si in timpul zilei. Este una dintre propunerile trimise catre ASF si pentru care asteptam aprobare. Faptul ca acum o companie trebuie sa astepte inchiderea pentru a face raportari genereaza si anumite probleme precum cele legate de 'insider trading'. Este evident ca unele persoane stiu informatiile inainte de publicarea lor, dar sunt blocati pana la inchidere. De asemenea vrem ca actiunile sa nu mai fie suspendate de la tranzactionare in ziua desfasurarii Adunarii Actionarilor", mentioneaza Sobolewski.

O alta masura propusa de catre directorul general al BVB este eliminarea pietei odd lot, piata auxiliara in care actiunile se tranzactioneaza in cantitati mai mici decat un bloc minim de tranzactionare.

Schimbarea Codului Fiscal: facilitati pentru ofertele de obligatiuni si recunoasterea imprumuturilor de actiuni

Seful Bursei a vorbit si despre discutiile cu Ministerul Finantelor, in urma carora sunt asteptate o serie de schimbari la Codul Fiscal ce ar putea conduce la facilitarea ofertelor de obligatiuni si la dezghetarea pietei de short-selling, practic inexistenta in prezent.

"Ne-am facut multi aliati printe politicienii si decidentii care chiar s-au implicat in aceasta campanie. Lucram cu Ministerul Finantelor in vederea schimbarii Codului Fiscal cu o serie de masuri pe care le-am propus. Masurile vizeaza regimul de taxare astfel incat ofertele de obligatiuni pe bursa sa fie facilitate. De asemenea, in noua versiune a Codului Fiscal vor fi recunoscute imprumuturile de actiuni si felul in care acestea sunt taxate. In acest fel vom putea sa vorbim la modul practic de short-selling pe bursa romaneasca", spune Ludwik Sobolewski.

"Deal-urile ar trebui sa reprezinte cel mult un sfert din piata, fata de jumatate in prezent."

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat in primele cinci luni din acest an deal-uri in valoare de 2,02 mld. lei, adica 54% din valoarea totala a tranzactiilor care s-au facut in piata principala.

"Vom incepe implementarea unor masuri care ar trebui sa duca la schimbarea acestei structurii astfel incat deal-urile sa reprezinte 20-25% din rulajul BVB. In prezent procentul deal-urilor este mare si reprezinta un indicator clar al lichiditatii scazute din piata romaneasca, insa acest tip de tranzactii negociate nu reprezinta ceva neobisnuit in piete", a afirmat Sobolewski.

Polonezul a incercat sa evidentieze si un aspect pozitiv al deal-urilor, si anume faptul ca preturile la care acestea se fac nu variaza foarte mult fata de preturile stabilite in piata spot. Un procent de 93,5% din numarul total al deal-urilor s-au realizat intr-o raza de pret cuprinsa intre +/-2% fata de pretul din piata spot.

"Este fezabil sa ajungem la nivelul burselor din Praga si Budapesta in 2015. Listarea Electrica ne aduca aproape de statutul de piata emergenta."

Listarea Electrica va aduce in piata un numar mai mare de investitori decat IPO-ul Romgaz de anul trecut, crede Ludwik Sobolewski, care adauga faptul ca IPO-ul reprezinta inca un pas pana la atingerea obiectivului de promovare in la statutul de piata emergenta. El subliniaza ca singura problema a ofertei ar putea sa fie gradul de alocare dintre actiuni si GDR-uri pe Bursa din Londra.

"Ar trebui sa vedem o alocare cat mai mare catre Bursa din Bucuresti, pentru ca, asa cum s-a dovedit in cazul Romgaz, GDR-urile sunt mai putin tranzactionate la Londra decat actiunile in Romania. Sa nu se creada insa ca eu corelez GDR-urile cu strainii si ca as spune ca nu vreau investitori straini in oferta. Dimpotriva, poate ar trebui sa avem ceva mai multi investitori straini in aceste oferte pentru ca sunte o piata inca in dezvoltare", a declarat directorul BVB.

Acesta a mai adaugat insa ca nu va fi satisfacut daca dupa listarea Electrica nu va mai exista niciun IPO nou pe BVB pana la oferta Hidroelectrica, programata sa aiba loc in cel mai bun caz anul viitor.

"Trebuie sa avem constant evenimente de acest gen care sa tina investitorii interesati de piata romaneasca".

Cand vom ajunge si la nivelul Poloniei? Nu stiu. E ca si cand m-ati intreba cine va castiga Mondialul de fotbal... - Ludwik Sobolewski

Intrebat in cat timp BVB ar putea sa ajunga la nivelul pietei din Polonia, avand in vedere si recentele privatizari, Ludwik Sobolewski a declarat ca nu poate da un raspuns la aceasta intrebare, insa a mentionat totusi ca "este fezabil" ca Bursa de la Bucuresti sa egaleze anul viitor pietele din Praga si Budapesta.

"Cand vom ajunge si la nivelul Poloniei? Nu stiu. E ca si cand m-ati intreba cine va castiga mondialul de fotbal...", a mentionat seful BVB.

Ludwik Sobolewski conduce Bursa de Valori Bucuresti din vara anului trecut, el fiind numit in functie pe data de 1 iulie 2013. Anterior, Sobolewski s-a aflat la sefia Bursei din Varsovia, in prezent cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri