Bursa de la Bucuresti a inchis marti in scadere cu 1,4%, pe un rulaj modest, iar actiunile Romgaz (SNG) au coborat cu peste 4% dupa ce Fondul Proprietatea (FP) a vandut un pachet de 5% din capitalul producatorului de gaze, printr-un plasament privat, la un discount de aproape 6%, scrie Mediafax.

Ca si luni, lichiditatea a fost redusa, sub media zilnica a ultimelor saptamani, atentia investitorilor fiind indreptata catre oferta publica initiala a Electrica si catre plasamentul privat prin care FP a vandut actiuni Romgaz.

Indicele general al Bursei, BET-C, a inchis in coborare cu 1,42%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a scazut cu 1,8%.

Oferta publica initiala prin care statul vinde pe bursa 51% din actiunile Electrica a inceput luni si se va incheia pe 25 iunie, la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro.

Dupa ce micii investitori au subscris luni, in prima zi a ofertei publice initiale a Electrica, mai mult de 60% din actiunile disponibile lor, subscrierile au continuat marti intr-un ritm ceva mai temperat. Pana la sfarsitul zilei, pe transa micilor investitori au fost subscrise, potrivit brokerilor, 12,188 milioane de actiuni, reprezentand 98,2% din volumul disponibil pe acest segment, de 12,403 milioane de actiuni.

Un numar de 5,663 milioane de actiuni au fost subscrise prin 6.422 de ordine pentru pachetul garantat de pana la 1.000 de actiuni, iar restul de 6,525 milioane de titluri au facut obiectul a 1.314 ordine care beneficiaza de discountul de 5% acordat investitorilor mici de retail in primele cinci zile lucratoare din cadrul ofertei. Garantarea celor maxim 1.000 de actiuni subscrise pe investitor se face in baza principiului primul venit - primul servit, in limita maxima de 10 milioane de actiuni din oferta publica.

Pe transa investitorilor mari de retail au fost subscrise, luni si marti, un total de 864.077 actiuni, prin 14 ordine, cel mai mare ordin vizand un pachet de 400.000 de actiuni. Pe acest segment sunt disponibile 8% din titlurile scoase pe piata, mai precis 14,175 milioane actiuni.

Oferta pentru investitorii institutionali are alocat un procentaj de 85% din actiunile ascoase la vanzare, respectiv 150,61 milioane de titluri. Rezultatele finale ale ofertei Electrica vor fi cunoscute la sfarsitul lunii iunie.

Chiar si la pretul minim, listarea Electrica ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In paralel cu IPO Electrica a avut loc o alta oferta de actiuni la o companie importanta din sectorul energiei, destinata de aceasta data exclusiv investitorilor calificati. Fondul Proprietatea (FP) a incheiat marti plasamentul privat prin care a vandut un pachet de 4,99% din actiunile Romgaz (SNG), pretul rezultat in urma operatiunii fiind de 33,5 lei/actiune, un discount de aproape 6% fata de cotatia bursiera anterioara anuntului.

FP a atras 644,6 milioane lei (198,6 milioane dolari) in urma tranzactiei. Pretul de 33,5 lei/actiune rezultat in urma tranzactiei este cu 5,89% sub cotatia bursiera de 35,6 lei/actiune inregistrata luni, cu putin timp inainte de anuntarea plasamentului privat. Fondul si-a redus astfel participatia la Romgaz de la 15% la 10,01%.

Actiunile Romgaz au inchis marti in scadere cu 4,21%, la 34,1 lei, in timp ce titlurile Fondului Proprietatea au finalizat in coborare cu 0,5%, la 0,801 lei.

Investitorii au tranzactionat marti pe platforma BVB actiuni in valoare totala de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro), mai mult de jumatate din rulajul bursei fiind asigurat de transferuri cu titluri Romgaz si Fondul Proprietatea.

Patru actiuni au inregistrat rulaje de peste 1 milion de lei marti. Titlurile OMV Petrom (SNP) au inchis in scadere cu 0,53%, la 0,452 lei, iar actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 3,18%, la 1,798 lei.

Indicele BET-NG al actiunilor din sectorul energiei a coborat marti cu 1,75%, in timp ce indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a depreciat cu 0,23%.

Indicii extinsi BET-XT si BET-BK au pierdut 1,38%, respectiv 0,69% din valoare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Bursele europene au inchis marti in urcare usoara, in asteptarea deciziei de politica monetara a Rezervei Federale a Statelor Unite, dupa doua zile de scaderi cauzate de temeri privind violentele din Irak.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri