Actiunile Electrica (EL) isi fac debutul pe Bursa de Valori Bucuresti, avand un program special vineri, in prima zi de tranzactionare. Listarea titlurilor companiei pe piata locala este sincronizata cu listarea certificatelor globale de depozit (GDR) pe bursa de la Londra.

Astfel, brokerii vor putea introduce ordine de vanzare sau cumparare pentru actiunile Electrica incepand de vineri, de la ora 9:30, dar deschiderea tranzactionarii titlurilor va avea loc la ora 10:00, fiind astfel intarziata cu 15 minute fata de deschiderea pietei, potrivit unui comunicat transmis joi de Bursa de Valori Bucuresti.

Programul pentru restul zilei ramane nemodificat. Vineri, 4 iulie, actiunile Electrica vor fi listate pe bursa de la Bucuresti, iar GDR-urile denominate in dolari alocate in oferta publica initiala vor debuta la tranzactionare pe bursa de la Londra, informeaza Mediafax.

Premierul Victor Ponta a anuntat, joi, ca vineri se va afla la Londra, insotit de catre ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, unde va asista la listarea pe bursa londoneza a certificatelor globale de depozit (GDR) emise in cadrul ofertei Electrica.

Operatiune cu venituri record

Un volum de 19% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit denominate in dolari si tranzactionabile pe bursa de la Londra. Majoritatea investitorilor institutionali care au preluat actiuni Electrica in cadrul ofertei provin din Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA.

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operatiune realizata vreodata pe piata romaneasca.

Electrica are un capital social de 3,459 miliarde lei, impartit in 345.939.929 de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei/actiune. Capitalizarea de piata a companiei, la pretul final din oferta, de 11 lei/actiune, este de 3,8 miliarde lei (circa 866 milioane euro).

Electrica va fi, astfel, cea de-a sasea companie de pe bursa dupa capitalizare, exceptand companiile straine - Erste Bank (EBS) si fondul de investitii imobiliare NEPI (NEP).

In urma ofertei publice, statul roman a ramas cu 49% din actiunile Electrica. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro in oferta si a obtinut astfel 8,6% din actiunile companiei, devenind al doilea mare actionar, dupa stat. Al treilea mare actionar este grupul financiar olandez ING, care a cumparat actiuni prin mai multe entitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri