Actiunile Electrica (EL) au inchis la 11,25 lei in prima zi de tranzactionare la Bursa, cu 2,27% peste pretul final din oferta, de 11 lei/actiune, pe un rulaj de 13,65 milioane euro, intr-o piata in scadere, unde actiunile Erste s-au prabusit cu 15%.

La inchidere, capitalizarea de piata a Electrica era de 3,89 miliarde lei (886,5 milioane euro).

Fata de pretul final de 11 lei/actiune din oferta publica initiala, actiunile Electrica au urcat vineri cu 2,27%. Raportat la pretul de 10,45 lei/actiune la care au cumparat investitorii mici de retail care au beneficiat de discountul de 5% in primele cinci zile ale ofertei, randamentul este de 7,65%.

Titlurile Electrica au deschis la 11,11 lei in sedinta de debut pe BVB si au coborat in primele 15 minute de tranzactionare pana la 11,04 lei, nivel care reprezinta minimul zilei. Ulterior, cumparatorii au impins pretul spre 11,26 lei, iar cotatiile s-au stabilizat in apropierea acestui nivel, unde au ramas pe parcursul sedintei, cu fluctuatii minore intr-un interval foarte restrans.

"A exista presiune din partea vanzatorilor in prima parte a zilei, cand pretul a atins si minimul de 11,04 lei/actiune, in special din partea marcatorilor de profit, cel mai probabil investitorii care au cumparat actiuni cu discount in cadrul ofertei", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Daca marcarile de profit se vor diminua si climatul din pietele externe va fi favorabil, este posibil ca si actiunile Electrica sa aiba un parcurs mai bun, considera el.

Actiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 15% peste pretul din oferta publica initiala in prima zi de tranzactionare la Bursa, dupa listarea din noiembrie anul trecut, pe un rulaj de 20,7 milioane euro.

Actiunile Electrica au avut program special de tranzactionare vineri, cu deschiderea la ora 10:00, fata de ora 9:45 pentru restul pietei, debutul companiei pe piata locala fiind astfel sincronizat cu listarea certificatelor globale de depozit (GDR) pe bursa de la Londra.

Certificatele Electrica au urcat foarte usor pe bursa de la Londra pana la aceasta ora, la 13,85 dolari, fata de pretul final de 13,66 dolari rezultat din oferta. Maximul atins a fost de 13,85 dolari/GDR, iar minimul de 13,70 dolari/GDR, pe un rulaj de 3,76 milioane de dolari, toate tranzactiile fiind efectuate in prima parte a zilei.

Pietele din SUA raman inchise vineri, cu ocazia Zilei Independentei.

Asa cum era de asteptat, actiunile Electrica au generat lichiditate ridicata pe bursa, fiind efectuate peste 3.000 de tranzactii, in valoare de 59,93 milioane lei (13,65 milioane euro).

Transferurile cu titluri Electrica au acoperit mai mult de jumatate din rulajul BVB, care a atins valoarea record de 112,57 milioane lei (25,65 milioane euro). Lichiditatea a fost sustinuta si de tranzactii de 18,05 milioane lei cu actiuni Erste Bank (EBS), dar si de sase deal-uri, in valoare totala de 9 milioane lei, cu titluri BRD (BRD).

Actiunile Erste Bank au inchis in coborare cu 15%, la 86,95 lei, dupa ce institutia bancara a anuntat ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Titlurile BRD au scazut cu 2,08%, la 9,4 lei.

Bursa a continuat sa scada vineri dupa corectia usoara de joi, stergand cu buretele o parte din cresterile din primele trei zile ale saptamanii.

Indicele de referinta BET Plus a inchis in scadere cu 0,55%, iar indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a coborat cu 0,65%.

Indicele BET-NG, al actiunilor din sectorul energiei, s-a depreciat cu 0,11%, in timp ce indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a pierdut 0,56% din valoare.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,67%, iar indicele extins BET-BK cu 1,36%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri