Arhiepiscopia Clujului a cumparat actiuni la SC Electrica dupa ce a vandut o parte din titlurile pe care le detinea la Fondul Proprietatea primite ca despagubire pentru cladirile si terenurile preluate abuziv, unul din motivele invocate fiind sustinerea unor proiecte sociale.

Consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Sorin Calea, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax ca numarul de actiuni cumparate la Electrica si suma aferenta sunt "confidentiale”.

"In conditiile in care a avut loc listarea actiunilor SC Electrica, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a decis, in 23 iunie, ca o parte din actiunile pe care le detinea la Fondul Proprietatea, actiuni primite in cadrul procesului de despagubire pentru cladirile si terenurile preluate in mod abuziv, sa fie transferate in actiuni la Electrica. Am vandut actiuni ale Fondului Proprietatea si am cumparat actiuni Electrica. Consideram ca este o companie viabila, care probabil va aduce un randament mai mare decat ceea ce aduc in prezent actiunile Fondului Proprietatea. Arhiepiscopia Clujului a apelat la o societate de brokeraj care a efectuat operatiunile pe bursa. Numarul de actiuni cumparate si suma sunt confidentiale", a spus Calea.

Potrivit acestuia, o parte din actiunile detinute la Fondul Proprietatea au ramas in portofoliul Arhiepiscopiei. El a adaugat ca scopul pentru care s-a optat pentru actiuni Electrica este, pe de-o parte, impartirea riscului in mai multe locuri si, pe de alta parte, pentru sustinerea unor proiecte sociale ale Arhiepiscopiei Clujului.

"Daca intr-un an se inregistreaza o pierdere, noi sa nu inregistram o pierdere foarte mare. Speram, de asemenea, sa avem o rata de randament mai ridicata pentru a ne putea sustine proiectele sociale incepute in cadrul Arhiepiscopiei. Aceste proiecte se refera la Centrul Misionar de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, continuarea lucrarilor la campusul studentesc, unde avem in plan doua camine, construirea a trei centre de tineret - unul la Sangeorz Bai, unul la Sacuieu si altul la Campenesti, un camin pentru varstnici la Baciu", a afirmat consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului.

Actiunile Electrica sunt tranzactionate incepand de vineri la Bursa de Valori Bucuresti si erau cotate la ora 16:30, la 11,23 lei, in urcare usoara fata de pretul final din oferta publica de listare, de 11 lei.

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operatiune realizata vreodata pe piata romaneasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri