Salariile managerilor si directorilor generali ai marilor companii straine sunt de cele mai multe ori publice si adesea evolueaza in functie de performanta financiara a companiei, dar mai ales in functie de pretul actiunilor. O serie de schimbari in acest sens ar putea avea loc in curand si in Romania, startul urmand sa aiba cel mai probabil loc la Romgaz si Nulclearelectrica, unde actionarii au cerut ca salariile sefilor sa varieze in functie de cotatia de pe Bursa a actiunilor.

In Romania, extrem de putine companii fac publice criteriile de performanta pe baza carora directorii sunt evaluati si cu atat mai putin salariile CEO-ului. Diferentele la capitolul transparenta in privinta remuneratiilor intre companiile romanesti si cele din vest sunt imense si pot fi cu usurinta observate comparand de exemplu raportul privind remuneratiile administratorilor TRANSGAZ cu raportul privind politica de remunerare a sefilor OMV.

Petru Vaduva, CEO Transgaz

  • Salariu + bonusuri in 2013: 1 milion lei
  • Evolutie pret actiuni (12 luni): +8,4%
  • *Cum ar trebui sa evolueze salariul in functie de actiuni: +5%
  • Profit net 2013: 427,8 mil. lei (+9% y/y)

Transgaz trebuie totusi remarcata ca fiind una dintre foarte putinele companii locale care au ales sa publice salariile administratorilor si salariul directorului general. Petru Vaduva, CEO-ul transportatorului de gaze are un salariu fix lunar de putin peste 24.000 lei (5.400 euro). Vaduva a incasat insa venituri in valoare totala de peste 1 milion de lei in cele sapte luni pe care le-a lucrat anul trecut, dupa ce a primit un bonus consistent pentru reducerea cheltuielilor companiei.

Pentru comparatie, Gerhard Ross, CEO-ul OMV si seful de la Viena al Marianei Gheorghe (CEO Petrom), a avut in 2013 un salariu anual de 800.000 euro, un bonus de 788.000 euro, si a mai primit in plus optiuni pentru actiuni in valoare de 946.000 euro.

Daca ar avea salarii doar in functie de pretul actiunilor, sefii Transelectrica si Banca Transilvania ar fi fost cei mai bine platiti in ultimul an

Desi companiile straine obisnuiesc sa ia in considerare evolutia actiunilor atunci cand decid bonusurile si salariul CEO-ului, nu exista un standard universal valabil in functie de care evolutia actiunilor sa se reflecte in lefuri. Totusi, potrivit unei analize realizata de The Wall Street Journal pe parcursul a trei ani, pentru orice plus de 1% in valoare actiunilor unei companii, CEO-ul a primit un salariu cu 0,6% mai mare. De asemenea, pentru orice scadere de 1% a valorii actiunilor, CEO-ul a primit o leafa in scadere cu 0,6%.

Stefan Bucataru, fost CEO Transelectrica

  • Evolutie pret actiuni ultimele 12 luni: +65,5%
  • *Cum ar trebui sa evolueze salariul in functie de actiuni: +39,3%
  • Profit net 2013: 162,3 mil. lei (+370% y/y)

Aplicand acest raport la cele mai mari 20 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si luand in considerare evolutia actiunilor acestora din ultimele 12 luni (16 iulie 2013 – 15 iulie 2014), rezulta ca CEO-ul Transelectrica ar fi trebuit sa beneficieze de cea mai mare crestere salariala – aproape +40%. Ion-Toni Teau este in prezent directorul general al Transelectrica, insa el a fost numit in functie cu doar doua luni in urma. Anterior, pozitia a fost ocupata de Stefan Bucataru.

Compania CEO/Manager Evolutie actiuni* Cum trebuia sa evolueze salariul CEO-ului
Transelectrica Ion-Toni Teau (Stefan Bucataru) +65,5% +39,3%
Banca Transilvania Omer Tetik +55,3% +33,2%
Zentiva Simona Cocos +51,8% +31,1%
Conpet Liviu Ilasi +41,7% +25%
Fondul Proprietatea Greg Konieczny +34% +20,4%
SIF Oltenia Tudor Ciurezu +24,6% +14,8%
SIF Muntenia Gabriel Filimon +20,5% +12,3%
BRD Philippe Charles Lhotte +19,5% +11,7%
Antibiotice Ioan Nani +19,1% +11,5%
Petrom Mariana Gheorghe +13,3% +8%
Biofarm Danut Vasile +11,5% +6,9%
SIF Transilvania Mihai Fercala +8,6% +5,2%
SIF Moldova Costel Ceocea +8,5% +5,1%
Transgaz Petru Vaduva +8,4% +5%
NEPI Martin Slabbert +7,8% +4,7%
SIF Banat Crisana Dragos Bilteanu +6,4% +3,8%
Romgaz Virgil Marius Metea -2,4% -1,4%
Rompetrol Rafinare Yedil Utekov -3,5% -2,1%
Alro Gheorghe Dobra -19,4% -11,6%
Nuclearelectrica Daniela Lulache -28% -16,8%

Mentinand aceleasi criterii mentionate mai sus, a doua cea mai mare crestere salariala ar fi trebuit sa o aiba turcul Omer Tetik, care conduce din functia executiva Banca Transilvania incepand cu iunie 2013. Locul al treilea in clasament este ocupat de Simona Cocos, CEO-ul producatorului de medicamente Zentiva Romania.

Evolutia buna pe bursa a companiilor mentionate mai sus a venit si in contextul unor rezultate financiare pozitive. Astfel, Banca Transilvania a avut in T1 2014 cel mai bun inceput de an din istorie (profit 103,4 mil. lei), Transelectrica si-a marit de 4,7 ori profitul in 2013 (162,3 mil. lei) – dupa ce a beneficiat de cresterea tarifelor de transport, iar castigul net al Biofarm a urcat cu 21,7% (la 25,6 mil. lei) anul trecut fata de 2012.

Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica

  • Salariu 24.150 lei/luna brut + bonusuri (nu sunt publice)
  • Evolutie pret actiuni ultimele 9 luni (s-a listat in toamna lui 2013): -28%
  • *Cum ar trebui sa evolueze salariul in functie de actiuni:-16,8%
  • Profit net 2013: 423,3 mil. lei (+2.200% y/y)

Tot in functie de evolutia actiunilor, scaderi salariale ar fi trebuit sa aiba loc in cazul sefilor Alro, Rompetrol Rafinare, Nuclearelectrica si Romgaz. De altfel, Fondul Proprietatea a si propus recent ca sefii Nuclearelectrica si Romgaz sa fie recompensati si in functie de evolutia pretului actiunilor. Fondul este actionar in ambele companii controlate de statul roman.

Pro si contra salariilor in functie de evolutia actiunilor

Marile companii straine adesea aleg sa isi recompenseze managerii in functie de evolutia actiunilor, si chiar cu actiuni sau optiuni pentru actiuni. Motivatia este simpla: daca pretul actiunii creste, actionarii au de castigat si la fel si CEO-ul, datorita politicii salariale. In schimb, daca actiunile scad si provoaca pagube in portofoliul actionarilor, si directorul ar trebui sa aiba de suferit. In acest fel directorul are tot interesul pentru a lua cele mai bune masuri care sa duca la cresterea valorii companiei, si, implicit, a actiunilor.

Partea mai putin buna a unei politici salariale bazate exclusiv pe cresterea pretului actiunilor este insa ca CEO-ul ar putea sa fie tentat sa ascunda probleme sau anumite oportunitati de investitie ale companiei, doar pentru a nu cauza o scadere a actiunilor.

“Problema este mai severa in cazul companiilor de tip ‘growth’ (n.red. o companie cu venituri in crestere si care este deja vazuta/evaluata la un nivel ridicat in piata), ale caror actiuni vor deveni supra-evaluate, in timp ce managerii ascund stirile proaste fata de investitori”, se mentioneaza intr-un studiu al organizatiei americane de cercetare National Bureau of Economic Research.

Realizatorii studiului recomanda mai degraba politicile salariale bazate atat pe evolutia actiunilor cat si pe evolutia profitului companiei.

* In functie de calculele Wall-Street.ro

Cititi si Ce lefuri acorda cele mai importante companii de pe Bursa. Salariul mediu brut a depasit 8.000 lei/luna in 2013

Foto: Shutterstock / Earning balance concept

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri