Cele cinci societati de investitii financiare au avut in primul semestru din acest an un profit net cumulat de 612,6 milioane lei (137,9 mil. euro), cu 61,4% mai mult decat in perioada similara din 2013. Vanzarea actiunilor Erste si BRD au alimentat astfel conturile SIF-urilor, care fara indoiala vor simti anul viitor presiunea actionarilor in vederea acordarii unor dividende, mai ales dupa ce anul acesta un doar SIF Moldova a aprobat o distributie de cash.

La capitolul profitabilitate, SIF Muntenia a raportat cel mai mare castig in S1 2014, de 211 milioane lei, fiind urmata de SIF Moldova (profit de 182 milioane lei) si de SIF Banat-Crisana (profit de 150 milioane lei).

SIF-urile inregistrau cresteri de pana la 7,24% ale activului net (cazul SIF Transilvania), comparativ cu inceputul anului. SIF Muntenia a fost singura societate a carei activ a scazut in primul semestru cu 2,93%. Activele nete cumulate ale SIF-urilor au crescut cu o rata de 4,17% fata de inceputul anului. Fata de finalul lui 2012, cele mai mari aprecieri ale activului net au fost inregistrate de SIF Moldova, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia, ratele de crestere fiind de 23,81%, 23,72%, respectiv 20,01%, potrivit calculelor Prime Transaction.

SIF Oltenia (SIF5) ocupa prima pozitia dintre SIF-uri in functie de valoarea activelor a dministrate, peste 1,7 miliarde de lei, fiind urmata de SIF Banat-Crisana, care administreaza active de 1,63 miliarde de lei, si de SIF Moldova (SIF2), al carei portofoliu se situa la nivelul de 1,35 miliarde de lei. SIF Muntenia era cel mai „sarac” SIF, administrand un portofoliu de active usor peste un miliard de lei.

Pe termen mediu ne asteptam la un impact pozitiv asupra proceselor de restructurare ale portofoliilor SIF ca urmare a mentinerii resurselor financiare la dispozitia societatilor - Alin Brendea, Prime Transaction

"Decorelarea evolutiei capitalizarii SIF-urilor fata de evolutia activului net in semestrul intai din anul curent se datoreaza in primul rand politicillor de nedistribuire a dividendelor de catre SIF-uri din profitul obtinut in exercitiul financiar precedent (cu exceptia SIF Moldova), fapt ce a provocat o presiune la vanzare asupra titlurilor SIF. Pe termen mediu ne asteptam la un impact pozitiv asupra proceselor de restructurare ale portofoliilor SIF ca urmare a mentinerii resurselor financiare la dispozitia societatilor.



Desi titlurile SIF nu au mai fost in prim-planul pietei bursiere de aceasi maniera ca in anii precedenti, pastreaza o atractivitate ridicata prin prisma lichiditatii si subevaluarii fundamentale", spune Alin Brendea, directorul general al casei de brokeraj Prime Transaction.

La finalul S1 2014, cele cinci SIF-uri dispuneau de lichiditati de 335 milioane de lei, cel mai ridicat nivel fiind notat in dreptul SIF Banat-Crisana, care avea 130 milioane lei in conturi curente, depozite bancare si titluri de stat. SIF Transilvania avea cel e mai putine lichiditati, de 17 milioane lei, in timp ce celelalte SIF-uri aveau la dispozitie sume pentru investitii cuprinse intre 57 milioane lei in cazul SIF Oltenia si 69 milioane lei in cazul SIF Muntenia.

Fata de inceputul anului, capitalizarea cumulata a SIF-urilor a scazut cu 6,13% in primele sase luni din anul curent, pana la nivelul de 3,82 miliarde de lei. Corectiile individuale in cazul SIF-urilor s-au situat in intervalul - 7,67% in cazul SIF Transilvania si - 4,69% in cazul SIF Oltenia.

Sursa tabel: Prime Transaction

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri