Bursa din Sibiu (Sibex) si Hellenic Exchanges Group (Helex), grupul care controleaza Bursa din Atena, fac ultimii pasi pentru a finaliza un acord in urma careia grecii vor furniza servicii de clearing pentru operatorul principalei piete pentru derivate din Romania. Brokerii de pe Sibex spun ca intelegerea este binevenita, insa chiar si asa piata de capital romaneasca ar trebui sa faca in continuare eforturi pentru infiintarea propriei contraparti centrale.

In urma acordului, SIBEX nu ar mai fi nevoita sa infiinteze o contrapate centrala care sa ofere servicii de compensare, din moment ce acestea vor fi furnizate de catre Helex.

Bursa din Sibiu a trimis luna trecuta la Atena reprezentantii mai multor firme de brokeraj locale pentru a-i instrui cu privire la noua procedura de clearing care va fi folosita de Sibex dupa intrarea in vigoare a acordului cu Helex. Printre firmele participante s-a aflat si casa de brokeraj Estinvest.

“Mai sunt oarece necunoscute, insa noi suntem pe ultima suta de metri cu documentele pentru atestarea ca si membru al ATHEXClear (n.red. casa de compensare a bursei din Atena). Fara discutie vom participa la aceasta piata; acordul este binevenit si s-ar putea sa fie si niste oportunitati pentru investitorii si firmele de brokeraj care vor putea sa tranzactioneze prin intermediul noii platforme pe mai multe piete externe. Totusi, eu personal astept ziua cand Romania va avea si propria contraparte centrala”, spune Lucian Isac, directorul general al Estinvest.

Casa Romana de Compensatie (CRC) era furnizorul Sibex pentru serviciile de compensare, insa reglementarile europene prevad existenta unei contraparti centrale cu un capital social de cel putin 7,5 mil. euro pentru orice piata a derivatelor. SIBEX opereaza principala piata a derivatelor din Romania si este actionarul majoritar al CRC .

O contraparte centrala garanteaza pentru vanzatori si cumparatori executarea tranzactiilor in piata derivatelor, reducand astfel riscurile. Bursele din Bucuresti (BVB) si Sibiu nu au reusit anul trecut sa isi convinga actionarii sa aprobe infiintrea unei case de compensare comune.

“Piata romaneasca ar trebui sa incerce sa isi construiasca propria contraparte centrala. Sigur, Sibex-ul si-a rezolvat pentru moment problema, dar ce se va intampla daca in viitor UE va emite o noua cerina similara si pentru piata spot? BVB a spus ca nu ii mai intereseaza derivatele si se pot descurca si fara casa de compensare, insa ar fi pacat sa ajungem din nou sa reactionam doar cu spatele la zid, asa cum s-a intamplat acum in cazul pietelor pentru derivate”, a mai adaugat Isac.

SIBEX vrea sa implementeze si un nou sistem de tranzactionare in colaborare cu Bursa din Atena, demersurile tehnice necesare urmand sa fie finalizate cel mai probabil in luna septembrie, conform calendarului de implementare agreat impreuna cu partenerii greci. Dupa implementarea noului sistem de tranzactionare, brokerii de pe Sibex vor avea acces la reteaua X-Net, prin intermediul caruia vor putea sa fie tranzactionate o serie de derivate si alte produse financiare din piata greceasca dar si din alte piete.

"Beneficiul major oferit de acest parteneriat brokerilor locali este posibilitatea de a tranzactiona prin intermediul noului sistem de tranzactionare pus la dispozitie de SIBEX aproximativ 3.400 de instrumente financiare (aprox. 2700 actiuni, 670 ETF-uri, si 30 de marfuri) tranzactionate pe 17 piete (SUA, Canada, Europa), folosind aceeasi infrastructura post-tranzactionare care va fi implementata si pentru piata de instrumente financiare derivate administrate de SIBEX. De asemenea, bokerii locali pot avea acces in cadrul acestui proiect la toate instrumentele financiare tranzactionate in prezent pe bursa din Atena", spun reprezentantii Sibex.

Piata romaneasca ar trebui sa incerce sa isi construiasca propria contraparte centrala. Sigur, Sibex-ul si-a rezolvat pentru moment problema, dar ce se va intampla daca in viitor UE va emite o noua cerina similara si pentru piata spot? - Lucian Isac, Estinvest

Din perspectiva modificarilor majore impuse de implementarea contractelor SIBEX cu ATHEX Exchange Group, pana la data migrarii efective a pozitiilor pe sistemul de tranzactionare si compensare-decontare, toti brokerii activi ai SIBEX trebuie sa fie reatestati sau atestati noi brokeri activi astfel incat sa cunoasca toate elementele necesare si suficiente tranzactionarii pe pietele SIBEX.

De asemenea, brokerii vor trebui sa indeplineasca si cerinte minim de capital pentru a putea deveni membri directi ai ATHEXClear. In cazul in care nu indeplinesc cerintele minime de capital, acestia vor trebui sa realizeze procedurile de clearing prin intermediul unui general clearing member.

“Exigentele vor fi mai mari, mai ales raportandu-le la piata romaneasca si este clar ca pentru noi, intermediarii, vor exista anumite costuri de participare, fie ca vorbim despre cerintele de capital, garantii pe care trebuie sa le depunem, sau marje. Totusi, din cate am inteles in primul an nu vor exista taxe de participare iar clientii nu ar trebui sa simta nicio schimbare majora in acest sens”, a declarat Lucian Isac.

Pe ATHEXClear, pentru membrul compensator direct ("direct clearing member" - membru compensator care poate efectua operatiuni de clearing atat pentru tranzactiile efectuate de clientii sai, cat si pentru tranzactiile efectuate pe contul House) cerinta minima de capital este de 1 mil. EURO capital social sau 700.000 EURO fonduri proprii. Pentru membrul compensator general ("general cleariung member" - membru compensator care poate efectua operatiuni de clearing atat pentru tranzactiile efectuate de clientii sai si pentru tranzactiile efectuate pe contul House, cat si pentru tranzactiile altor membri non-compensatori) cerintele de capital minim sunt mai restrictive, respectiv 3 mil. EURO capital social sau fonduri proprii.

La nivel de garantii, in cazul membrilor compensatori directi, contributia initiala la fondul de garantare administrat de ATHEXClear este de 30.000 EURO, contributie care se va restitui membrului in cauza la incetarea calitatii de membru compensator direct, iar in cazul membrilor compensatori generali contributia initiala la fondul de garantare este de 500.000 euro.

Sibex spera ca intelegerea cu grecii sa duca si la o revenire a tranzactiilor cu derivate pe piata sibiana, dupa ce acestea au scazut puternic in ultimii ani. Luna trecuta, investitorii au tranzactionat putin peste 17.000 de contracte futures la Sibiu, in comparatie cu 49.200 in iunie 2013, si 120.000 in iunie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri