Cu o luna in urma Electrica (EL) se lista pe bursa, iar investitorii aveau in premiera acces la actiunile celui mai mare distribuitor de energie din Romania. Listarea a avut loc atat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cat si pe Bursa din Londra (LSE), unde premierul Victor Ponta a fost prezent pentru a face onorurile. Astazi, actiunile EL abia mai sunt bagate in seama de straini pe piata londoneza. Ce s-a intamplat cu Electrica in primele patru saptamani de la debutul in piata de capital?

In ultimele sapte zile de tranzactionare investitorii facusera un singur schimb de actiuni Electrica pe Bursa din Londra (vezi graficul atasat), cu o valoare ce abia depasea 4.000 de dolari. Compania se tranzactioneaza pe LSE prin intermediul unor certificate de depozit (GDR- global depository receipt). De asemenea, tranzactia a fost realizata dupa ce timp de trei zile consecutive nu se facuse niciun schimb cu GDR-uri Elecrica.

Cel mai mare rulaj inregistrat de Electrica la Londra a fost inregistrat chiar in prima zi de tranzactionare, cand rulajul a fost de circa 6,1 mil. lire sterline (7,7 mil. euro). Dupa aceasta data, lichiditatea Electrica in piata londoneza s-a prabusit si recent chiar a incetat sa mai existe, oferind noi argumente brokerilor locali si reprezentantilor Bursei de Valori Bucuresti care in trecut s-au declarat ferm impotriva listarilor duale.

Statul roman si brokerii care au intermediat ofertele duale, asa cum a fost cazul Electrica si Romgaz (anul trecut), au sustinut ca posibilitatea tranzactionarii companiilor romanesti pe o piata externa va face respectivele actiuni mai accesibile pentru investitorii straini care intampina piedici atunci cand vor sa intre pe piata de capital romaneasca.

Per ansamblu, strainii au tranzactionat la Londra GDR-uri Electrica de circa 22 mil. lire sterline (27,8 mil. euro) in luna iulie, pe segmentul regular trading. Pretul stabilit in oferta publica initiala (IPO) a Electrica pentru un GDR a fost de 13,66 dolari. Cea mai recenta cotatie pentru GDR-uri era de 13,4 dolari, in scadere cu 1,9% fata de pretul de oferta.

Electrica a atras in total 1,95 mld. lei (444,3 mil. euro) prin oferta public iniial derulat în perioada 16-25 iunie, dupa ce statul roman a vandut 51% din companie.

Vedeta fara stralucire pe BVB

Nici pe Bursa de Valori Bucuresti Electrica nu a facut spectacol, insa evolutia rulajului si chiar si a pretului raman mai bune decat cele notate la Londra. Astfel, investitorii au tranzactionat actiuni EL de 181,5 mil. lei (41,2 mil. euro) in intervalul 4 – 30 iulie, iar in prezent titlurile distribuitorului de energie sunt cotate la 11 lei, exact pretul de IPO. Electrica a fost astfel cea mai tranzactionata actiune de pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, depasind Fondul Proprietatea si Romgaz.

Interesul este insa clar in scadere pentru Electrica, in ultimele zile lichiditatea companiei rareori depasind 1 mil. euro/zi.

De notat si faptul ca majoritatea covarsitoare a tranzactilor cu actiuni Electrica s-au facut in piata regular, existand doar doua deal-uri in valoare totala de 4,3 mil. lei (0,9 mil. euro) in ultima luna.

Dupa listare, Electrica a scazut sub pretul din oferta publica, abia miercuri reusind sa revina peste pragul de 11 lei. O directie ceva mai clara a titlurilor EL ar putea sa fie stabilita dupa data de 14 august, cand compania isi va anunta rezultatele financiare la semestru, primele de dupa listarea pe bursa si schimbarea actionariatului.

IPO-ul Electrica a fost cel mai mare facut vreodata pe BVB. Aproape 21% din companie a fost vandut catre micii investitori romani. Compania de stat este in prezent evaluata la 3,8 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri