Moneda virtuala bitcoin incepe sa castige teren in Romania, primul bancomat dedicat acestei valute fiind deja deschis. Totusi, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se fereste sa dea unda verde Bitcoin si avertizeaza asupra riscurilor de frauda.

Bancomat-ul numit “Robocoin ATM” se afla in Bucuresti si ofera clientilor posibilitatea sa tranzactioneze cash pentru bitcoins sau bitcoins pentru cash. De asemenea, restaurantul italian Grano, detinut de Giulio Da Sacco, a anuntat recent ca va introduce plata cu moneda virtuala in urma unui parteneriat semnat cu Bitcoin Romania.

Nu in ultimul rand, in Oradea a fost lansata platofrma BTCXchange, care a ajuns la peste 2.000 de clienti si tranzactii de 1,1 mil. euro in cele sapte luni de la deschidere, scrie Euronews.

Moneda bitcoin nu este insa reglementata, iar ASF se declara ingijorata de tranzactiile cu valuta virtuala. “Folosirea bitcoin in Romania nu este reglementata si genereaza riscuri majore pentru cei care folosesc aceasta moneda. De asemenea, riscul de frauda nu trebuie exclus”, spun reprezentanti Autoritatii de Supraveghere Financiara.

ASF mentioneaza ca industria bitcoin ar trebui sa aiba “o importanta economica semnificativa in Romania” pentru a fi reglementata, Autoritatea urmand sa aplice orice reglementari UE cu privire la moneda virtuala.

Bancile din Uniunea Europeana au fost sfatuite sa evite tranzactiile cu monedele virtuale, precum bitcoin, pana la introducerea unui sistem de reguli care sa impiedice abuzurile, potrivit Autoritatii Bancare Europene (ABE).

Agentia a cerut UE sa dezvolte sisteme de siguranta pentru platformele de tranzactionare si sa infiinteze organisme care sa supravegheze toate monedele virtuale pentru a oferi siguranta ca acestea nu sunt manipulate

Foto: Golden Bitcoins / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri