Departe de atentia de care se bucura companii precum Romgaz, Fondul Proprietatea sau Petrom pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), firmele listate in piata Rasdaq se pot lauda totusi in acest an cu randamente semnificative. Campioanele sunt Romcab Tg. Mures, Ceramica Iasi si Albalact, ale caror actiuni au generat un randament mediu de 80%.

La realizarea materialului au fost luate in calcul doar actiunile tranzactionate pe Rasdaq care au inregistrat cel putin 300 de tranzactii in 2014

Producatorul de cabluri electrice Romcab Targu-Mures (MCAB) este surprinza anului pe Rasdaq, cu un randament al actiunilor de 114%. Actiunile companiei controlate de omul de afaceri Zoltan Prosszei au explodat in aprilie, dupa anuntul potrivit caruia Romcab a semnat un contract cu austriecii de la Meinhart Kabel Osterreich pentru distributila de cabluri in valoare de 25 mil. euro in fiecare an. Contractul are o durata de trei ani.

Compania anuntase anterior si alte comenzi, de 30 mil. euro/an in urmatorii doi ani. Romcab Targu-Mures este in prezent evaluata pe bursa la 48,3 mil. lei (10,8 mil. euro).

Ceramica Iasi (CERE) este compania cu a doua cea mai mare crestere de pe Rasdaq in acest an (+78,8%). Evolutia vine in contextul in care chinezii de la Asia Debt Management Capital au cumparat 85% din producatorul de caramizi de la fondul american Advent. Noii proprietari au declarat ca vor sa faca din Ceramica un lider in regiune.

Albalact (ALBZ) este una dintre cele mai populare companii de pe Rasdaq, iar in acest an le-a adus investitorilor al treilea cel mai mare castig din piata (+47%). Evolutia pe bursa a producatorul de lactate a fost sustinuta si de rezultatele financiare constant pozitive. Compania controlata de familia Ciurtin a avut in 2013 un profit net de 8,4 mil. lei, acesta fiind al patrulea an consecutiv in care rezultatul net inregistrat de Albalact este in crestere (+14,7% in 2013 vs 2012).

In top zece au mai intrat si alte nume cunoscute de pe Rasdaq precum compania de constructi Comnord Bucuresti (COSC), producatorul de elicoptere IAR Brasov, sau Avicola Buzau.

Randamentele celor mai tranzactionate “rasdace” sunt comparabile cu cele inregistrate de actiunile listate in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti in acest an. Pe BVB, cele mai mari castiguri au fost aduse de producatorul de transformatoare Retrasib (+106,4%) si dezvoltatorul imobiliar Impact (+82%).

Foto: Shutterstock / golden coils

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri