Veniturile SIF Moldova (SIF2) s-au dublat in primul semestru, de la 170,7 milioane de lei in ianuarie-iunie anul trecut la 345,2 milioane de lei, ca urmare a incasarilor de peste doua ori mai mari din vanzarea de actiuni din portofoliu, informeaza Mediafax.

Societatea de investitii financiare a obtinut in primul semestru 284,3 milioane de lei din vanzarea de actiuni, fata de 115 milioane in prima jumatate a anului trecut. Cheltuielile au crescut, de asemnenea, semnificativ in perioada analizata, cu 61%, de la 80,3 milioane de lei la 129,4 milioane de lei, se arata intr-un raport transmis vineri de SIF Moldova Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

SIF Moldova a consemnat o majorare semnificativa a costurilor pentru amortizari, provizioane si pierderi din creante, de peste zece ori, la 10 milioane de lei, in timp ce cheltuielile privind prestatiile externe au urcat de sapte ori, la 17,6 milioane de lei. Compania a obtinut profit brut de 215,76 milioane de lei in primul semestru, de peste doua ori mai mare fata de castigul de 90,4 milioane de lei inregistrat in perioada similara a anului anterior.

In acelasi timp, profitul net a urcat de la 83 milioane de lei la 182 milioane de lei. Tranzactiile efectuate in cursul primului semestru au vizat in principal titluri din sectorul financiar-bancar, a carui pondere in total active a scazut de la 42,8% la 39,3%.

In primul semestru, SIF Moldova a vandut participatia detinuta la Erste (EBS), in timp ce expunerea pe Banca Transilvania (TLV) a crescut de la 9,85% la 23,35% din total active. In schimb, ponderea emitentului BRD in totalul activelor s-a redus in primul semestru la 8,46%, de la 9,99% in iunie anul trecut.

Daca expunerea pe sectorul financiar este in scadere, investitiile SIF Moldova in actiunile companiilor din sectorul energetic sunt in urcare, astfel ca ponderea acestor portofolii in totalul activelor a avansat de la 23,4% in iunie anul trecut la 26,5% la mijlocul acestui an.

La finele lunii iunie, SIF Moldova detinea, in ordinea ponderii in active, 8,53% din actiunile Banca Transilvania, 1,3% din Fondul Proprietatea, 1,85% din BRD, 0,38% din OMV Petrom (SNP), 2,27% din Transgaz (TGN), 4,91% din SIF Oltenia, 13,81% din Biofarm (BIO), 4,94% din SIF Muntenia, 0,24% din Romgaz (SNG), dar si participatii la atlte companii.

La sfarsitul lunii iunie, investitorii din Romania detineau 80,3% din actiunile SIF Moldova, restul fiind in posesia a 1.700 de investitori straini. Actionarii persoane fizice din Romania detin participatii totalizand 44,5% din capitalul social, iar 35,78% se afla in posesia unor persoane juridice. In randul strainilor, domina persoanele juridice, cu 19,12%, fata de 0,56% pentru persoane fizice.

Valoarea activului net al SIF Moldova se situa la 1,35 miliarde de lei la sfarsitul lunii iunie. Raportat la cel mai recent pret din piata, de 1,38 lei, actiunile societatii se tranzactioneaza la o diferenta de 47% fata de valoarea activului net pe actiune de la sfarsitul lunii iunie, de 2,6009 lei. La cotatia de 1,38 lei/actiune, capitalizarea SIF Moldova este de 716,2 milioane de lei (160,9 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri