Statul vrea sa cedeze unui potential investitor privat 51% din proiectul de 6,5 miliarde de euro al reactoarelor nucleare 3 si 4 din Cernavoda, dar va pastra, alaturi de Nuclearelectrica (SNN), cel putin 30% din actiuni.

Pentru inceput se va crea o societate mixta din aportul exclusiv in numerar al Nuclearelectrica si al investitorului privat selectat, corespunzator unor cote de 49%, respectiv 51%, se arata intr-o strategie a Nuclearelectrica privind atragerea unui partener in aceasta investitie. Strategia va fi supusa aprobarii AGA Nuclearelectrica din 22 august.

Nuclearelectrica va contribui initial la capitalul social al firmei mixte cu aport in numerar in functie de necesitati, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentand 49% din capitalul initial al firmei mixte. Firma mixta se va transforma, dupa doi ani, in producator independent de electricitate (IPP). In aceasta societate mixta, Nuclearelectrica va transfera valoarea investita in EnergoNuclear (firma mixta creata pentru acest proiect in urma cu mai multi ani si care este acum controlata integral de Nuclearelectrica).

Ulterior fazei initiale de constituire a firmei mixte, se va avea in vedere valorificarea investitiei efectuate de Nuclearelectrica in EnergoNuclear, urmarindu-se obiectivul principal ca Nuclearelectrica sa detina o participare in firma mixta, in afara aporturilor initiale si dupa caz, care sa asigure protejarea investitiilor Nuclearelectrica in EnergoNuclear.

"In cadrul procesului se va avea in vedere si contributia statului roman cu apa grea, dar momentul si modalitatea efectiva prin care se va realiza contributia vor fi stabilite ulterior constituirii noii companii mixte. (...) Investitorul privat va detine in permanenta minimum 51% din joint venture, avand dreptul la aporturi suplimentare atunci cand aceasta conditie n-ar mai fi indeplinita datorita aporturilor celorlalti actionari", se arata in strategie.

Dupa indeplinirea anumitor conditii care vor fi agreate cu investitorul privat printr-un memorandum de intelegere, Nuclearelectrica va avea dreptul de a contribui cu aport in numerar pentru pastrarea cotei de 49% in firma mixta.

Se va avea in vedere ca participatia cumulata a Nuclearelectrica si, dupa caz, a statului roman sa nu scada sub 30% din capitalul social

In firma mixta, Nuclearelectrica va avea dreptul de a participa cu aport in natura reprezentat de activele existente in proprietatea sa destinate proiectului, printre care si 75 de tone de apa grea. Nuclearelectrica nu va avea obligatia sa furnizeze apa grea pentru reactoarele 3 si 4. De asemenea, statul roman va avea dreptul de a intra in structura actionariatului cu aport in natura, la orice data ulterioara constituirii firmei mixte, cu respectarea procentului minim de detinere de catre investirtorul privat.

"Se va avea in vedere ca participatia cumulata a Nuclearelectrica si, dupa caz, a statului roman sa nu scada sub 30% din capitalul social", potrivit strategiei de atragere a investitorilor in proiectul reactoarelor 3 si 4.

Cerinta principala este ca investitorul privat sa poata dovedi ca are capabilitati in constructia de reactoare nucleare si in finantarea, din surse propii sau atrase, a unor astfel de investitii.

De asemenea, avand in vedere ca centrala din Cernavoda este proiectata sa functioneze cu tehnologie canadiana CANDU 6, investitorul privat care va fi selectat va trebui sa demonstreze ca stie sa construaisca si sa administreze in conditii de siguranta reactoare nucleare dotate cu o astfel de tehnologie. Documentul precizeaza ca la nivelul autoritatilor romane se afla in stadii diferite de analiza o serie de masuri menite sa stimuleze interesul investitional pentru proiectele in capacitati energetice bazate pe tehonologii cu emisii reduse de carbon.

O varianta este posibilitatea contractarii, de catre societatea de proiect, a energiei electrice inainte de obtinerea licentei de producator, atat pe platforma OPCOM cat si in afara acesteia si dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenta), model utilizat in cadrul reformei pietei de electricitate din Marea Britanie, care are in vedere sustinerea investitiilor din domeniul energetic in capacitati de productie cu emisii reduse de carbon.

O alta varianta discutata de autoritati este posibilitatea garantiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finantarii investitiilor mari de infrastructura energetica, care aduc plus valoare in plan economic si social.

Ultimii doi investitori privati de la reactoarele 3 si 4 CNE, Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania, au decis la finele lui 2013, sa paraseasca proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4, astfel ca Nuclearelectrica a ramas unicul actionar implicat in acest proiect. Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008 si apoi a fost prelungit de mai multe ori, pana la 31 decembrie 2013. Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Guvernul spera sa construiasca reactoarele cu investitori chinezi. Nuclearelectrica are semnata o scrisoare de intentie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri