Pentru prima data de la infiintare, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat un proiect clar prin intermediul caruia vrea reformarea pietei de capital locale, astfel incat Romania sa obtina statutul de piata emergenta si investitiile de sute de milioane de euro pe care o astfel de promovare o implica. Sefii firmelor de brokeraj isi pun sperantele in “corporatistul” Misu Negritoiu (foto), desi au ceva indoieli cu privire la punerea in practica a masurilor anuntate.

Proiectul ASF - STEAM

Proiectul intitulat S.T.E.A.M. (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) reprezinta un program de reforma a pietei de capital din Romania in ceea ce priveste, marimea, lichiditatea si accesibilitatea de catre investitori si va avea ca efect dezvoltarea economica, spera oficialii ASF.

,,Proiectul STEAM. este obiectivul strategic prioritar identificat si asumat de catre ASF, pentru piata de capital.Urmarim sa fim proactivi in fata pietelor si sa facilitam trecerea pietei de capital intr-o noua dimensiune strategica. STEAM, asa cum sugereaza si acronimul, arata ca ASF s-a angajat cu energie, putere, fermitate si entuziasm in obtinerea statutului de piata emergenta pentru piata de capital din Romania’’, a declarat Presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Problemele mentionate in documentul emis de ASF sunt in cea mai mare parte foarte cunoscute in piata si au fost adesea ridicate de catre brokerii de pe bursa. Totusi, proiectul ASF se diferentiaza fata de declaratiile ramase in trecut fara niciun rezultat, prin faptul ca de aceasta data Autoritatea a anuntat si termene destul de clare pana la care masurile propuse vor fi si adoptate.

Initiativa este foarte buna, ideile abordate sunt corecte, atat ca este vorba de niste probleme arhi-dezbatute, despre care noi vorbim de 10 ani - Rares Nilas, BT Securities

“Initiativa este foarte buna, ideile abordate sunt corecte, atat ca este vorba de niste probleme arhi-dezbatute, despre care noi vorbim de 10 ani. Nu ne ramane decat sa speram ca de aceasta data se va si intampla ceva si nu sunt din nou doar declaratii “politice”, asa cum s-a intamplat in cazul fostelor conduceri ale ASF si CNVM. Totusi, faptul ca de aceasta data s-au anuntat si niste termene pana cand vor fi adoptate masurile arata ca actualul presedinte al ASF a lucrat in mediul privat si are o abordare clara, corporatista, a problemelor”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Printre masurile propuse in cadrul proiectului se regasesc cresterea gradului de accesabilitate pe bursa romaneasca, eficientizarea si fluidizarea operatiunilor de imprumut de instrumente financiare si a tranzactiilor de vanzare in lipsa, cresterea lichiditatii, dar si a vizibilitatii companiilor romanesti listate.

Faptul ca de aceasta data exista si niste termene clare arata ca Misu Negritoiu vine din mediul de business si este obisnuit cu acest stil de lucru. Este pentru prima data cand un sef de autoritate financiara se intalneste lunar cu firmele din piata, intalniri in urma carora au rezultat si o parte din propunerile proiectului - Octavian Molnar, IFB Finwest

“Masurile sunt in regula si sper sa fie si indeplinite. Faptul ca de aceasta data exista si niste termene clare arata ca Misu Negritoiu vine din mediul de business si este obisnuit cu acest stil de lucrul. Este pentru prima data cand un sef de autoritate financiara face intalniri lunare cu firmele din piata, intalniri in urma carora au rezultat si o parte din propunerile din proiect”, spune Octavian Molnar, membru in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti si seful casei de brokeraj IFB Finwest.

ASF vrea sa ii invete pe parlamentari ce inseamna bursa si sa reglementeze in premiera “cluburile de investitii”, ai caror membri ar putea primi facilitati fiscale

Termenele date de ASF variaza in functie de actiunile si masurile pe care proiectul STEAM le prevede. Termenul cel mai indelungat prevazut in proiect este semestrul al doilea din 2015.

Autoritatea analizeaza printre altele oportunitatea obligarii companiilor listate pe BVB si Bursa din Sibiu (SIBEX) de a face raportari si in limba engleza (termen limita decembrie 2014).

De asemenea, ASF vizeaza introducerea unui sistem centralizat de plata a dividendelor in vederea simplificarii procedurii de incasare si reducerii perioadei in care se vor acorda dividendele. Masura vine in contextul in care, pe bursele dezvoltate, investitorii isi primesc automat dividendele in conturile deschise la firmele de brokeraj, in vreme ce in Romania investitorii trebuie sa se deplaseze la banci sau sa trimite solicitari catre companii pentru a-si primi dividendele.

ASF mai vrea sa eficientizeze si sa fluidizeze operatiunile de imprumut de instrumente financiare si a tranzactiilor de vanzare in lipsa. In acest sens, va fi clarificat regimului juridic al garantiilor utilizate in operatiunile de imprumut de instrumente financiare (semestrul 1 2015), si vor fi clarificate aspectele legate de impozitarea operatiunilor de imprumut de instrumente financiare si a tranzactiilor de vanzare in lipsa (decembrie 2014).

La capitolul scutiri de impozit si facilitati, principalii beneficiari ar urma sa fie fondurile de obligatiuni si firmele de tip IMM listate pe BVB si Sibex. Astfel, autoritatea se gandeste sa introduca un regim de facilitati acordate IMM-urilor (S2, 2015), insa nu da mai multe detalii despre subiect. De asemenea Autoritatea va discuta cu oficialii Ministerului Finantelor despre posibilitatea introducerii unor scutiri de impozit pentru fondurile locale care investesc preponderent in obligatiuni de stat. Nu in ultimul rand, ASF vrea sa initieze discutii cu Finantele, „in contextul reglementarii infiintarii si functionarii cluburilor de investitii, in vederea identificarii posibilitatii acordarii de facilitati fiscale cluburilor de investitii si/sau membrilor acestora”.

Tot pe agenda ASF se afla si crearea unui program educational in domeniul pietei de capital. In cadrul acestuia, Autoritatea va organiza conferinte si prezentari pentru investitori, dar si pentru membrii Guvernului, ai Parlamentului si ai instantelor din Romania.

Cititi care sunt celelalte actiuni prevazute de proiectul STEAM in fisierul atasat articolului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri