Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere sedinta de joi, trasa in jos de declinul actiunilor OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), in timp ce evolutia celor mai multe titluri a fost influentata de rezultatele financiare raportate, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au scazut cu 0,2%, pe un rulaj de 62 de milioane de lei (14 milioane de euro). BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine. Multe dintre companiile listate au anuntat in aceasta saptamana rezultate financiare pentru primul semestru, iar acestea au influentat evolutia actiunilor.

Potrivit analistilor, sedinta a fost marcata mai mult de rezultatele financiare raportate de companii si mai putin de datele slabe privind evolutia economiei.

"Bursa nu reactioneaza la datele macro. Actiunile mari din energie si utilitati au evoluat conform rezultatelor financiare raportate. (...) Titlurile nu sunt scumpe in prezent, iar pentru unele exista inca potential de crestere", a declarat seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Produsul intrern brut (PIB) a scazut in trimestrul al doilea cu 1% fata de primul trimestru, iar cresterea anuala a coborat semnificativ atat la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica.

Indicele BET NG a avansat cu 0,1%, in timp ce BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a scazut cu 0,1%. Cele mai lichide actiuni au fost cele ale SIF Moldova (SIF2), cu 16,9 milioane de lei, din care 16,39 milioane de lei printr-un transfer semnificativ de tip deal. Actiunile SIF2 au crescut cu 0,3%.

Fondul Proprietatea a consemnat transferuri in valoare de 14,39 milioane de lei, titlurile terminand sedinta in urcare cu 0,5%. Investitorii au derulat tranzactii importante si cu actiunile Transelectrica - 5,55 milioane de lei, Transgaz - 4,16 milioane de lei si Nuclearelectrica - 3,56 milioane de lei.

Actiunile Transelectrica si Transgaz au crescut cu 3,2%, respectiv 2,8%, in timp ce Nuclearelectrica a scazut cu 5%, in urma rezultatelor financiare raportate. Titlurile OMV Petrom, Banca Transilvania si BRD - Groupe Societe Generale au scazut cu circa 1%. Cele doua banci au consemnat schimburi cu actiuni de sub 500.000 de lei, in timp ce tranzactiile cu OMV Petrom s-au ridicat la 4,4 milioane de lei, din care 4,16 milioane de lei printr-un transfer deal.

Indicii BET XT extins si BET BK au scazut cu 0,2%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in crestere, inversand declinul din primele ore, dupa ce datele economice slabe pentru zona euro in trimestrul al doilea au alimentat speculatiile in piata financiara privind noi masuri de stimulare a economiei de catre Banca Centrala Europeana.

Pe marile piete europene, indicii CAC 40 (Paris) si DAX (Frankfurt) au crescut cu 0,3%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,5%. In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a crescut cu 0,8%, iar WIG20 (Varsovia) a urcat cu 1,4%, in timp BUX (Budapesta) a coborat cu 0,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri